Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Parlamentul a votat proiectul…

DOC Parlamentul a votat proiectul pentru modificarea Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar și a Legii salarizării

sursa foto: parlament.md

Deputații din Parlamentul de la Chișinău au votat în lectură finală vineri, 9 aprilie, proiectul de lege pentru modificarea Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, precum și a Legii salarizării din 14 februarie 2002.

Potrivit modificărilor aduse la Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, salariul lunar al personalului din unitățile bugetare nu poate depăși trei salarii medii lunare pe economie.

Totodată, personalului din unitățile bugetare care reprezintă statul în societățile comerciale în care acesta deține cote de participație, inclusiv cei desemnați în cadrul consiliilor de conducere a acestor întreprinderi, nu pot beneficia de anumite plăți suplimentare pentru activitatea desfășurată.

Autorii proiectului de lege susțin că se urmărește plafonarea salariilor în sectorul bugetar.

„Plafonarea salariilor propusă în acest proiect va stimula activitatea managerială, astfel încât odată cu ridicarea salariului mediu pe economie să crească și retribuțiile șefilor întreprinderilor în cauză. Este o măsură indispensabilă, temporară, cauzată de prăbușirea economiei, inclusiv din cauza pandemiei”, se arată în document.

Potrivit modificărilor aduse la Legea salarizării din 14 februarie 2002, retribuirea muncii salariaților din unitățile cu autonomie financiară care beneficiază de dotații bugetare nu poate depăși trei salarii medii pe economie.