Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE/ Declarațiile premierului interimar, Aureliu…

LIVE Declarațiile premierului interimar, Aureliu Ciocoi, după ședința Centrului Unic de Comandă a stării de urgență

Premierul interimar al R. Moldova, Aureliu Ciocoi, a făcut vineri, 9 aprilie, declarații pentru presă, după ședința Centrului Unic de Comandă a stării de urgență.

„Am audiat atât raportul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, cât și a colegilor din Ministerul Afacerilor Interne și a subdiviziunilor Ministerului Afacerilor Interne. Pentru ziua de astăzi sunt 910 cazuri noi de COVID-19 și aceasta din 5799 de teste efectuate. În spitale sunt internați 3770 de pacienți. Îngrijorător este faptul că rămâne cifra de bolnavi în stare extrem de gravă. E vorba despre 316 persoane. Bănuim că este efectul tulpinii britanice a noului coronavirus. Este o situație alarmantă în ceea ce privește afectarea copiilor de către COVID-19, la ziua de astăzi avem o cifră de 12 528 cazuri de copii infectați cu noul coronavirus. Lucru care anterior nu se întâmpla. Până a importa tulpina britanică în R. Moldova, copiii practic nu manifestau simptome COVID-19. Dintre aceștia, peste 12 mii de copii sunt copii cu vârsta cuprinsă între 11 și 17 ani. Grav este cifra mare de femei însărcinate, care suferă de COVID-19. La cifra de azi avem o cifră de 973 de persoane, care așteaptă să aducă bebeluși pe lume.

Din incidența calculată la ziua de azi, putem să vă spunem că R. Moldova la capitolul cazurilor noi de infectări, se plasează pe locul 18 din Europa, iar, din păcate, la mortalitate, suntem pe locul 16. Totodată, continuă procesul de vaccinare. La ziua de azi avem deja vaccinați 61091 de persoane. Astea sunt vaccinările care sunt făcute în R. MOlodva. Cifra respectivă nu cuprinde și cetățenii care s-au vaccinat în afara țării noastre.

În 15 localități din R. Moldova au fost repartizate gratuit pliante informative privind infecția COVID-19, precum și 844 măști de protecție. Am convenit ca împreună cu colegii de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să examinăm posibilitatea în sens pozitiv și rapid, ca să detașăm aceste centre de informare COVID-19 în 15 localități din R. Moldova câte un lucrător medical, care să utilizeze această posibilitatea pentru efectuarea testării rapide a populației”, a spus Ciocoi.

Joi, 8 aprilie, după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, a anunțat că a fost anulat punctul din decizia instituirii stării de urgență care interzicea aflarea cetățenilor în parcuri și restricțiile pe domeniul de competenţă al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, din Dispoziția nr. 1 din 1 aprilie.

De la 1 aprilie, în R. Moldova este instituită stare de urgență. O decizie în acest sens, la solicitarea „unui grup de deputați” a fost aprobată miercuri, 31 martie, în Parlamentul de la Chișinău de către 52 de deputați PSRM, „Șor” și cei din Pentru Moldova. 

Proiectul de hotărâre, adoptat de deputații PSRM – „ȘOR”, privind instituirea stării de urgență pentru următoarele 60 de zile, conține o listă de restricții de ordin general care sunt prevăzute de Articolul 20 din Legea Nr. 212 din 24.06. 2004, „starea de urgență”.