Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Premierul interimar, Aureliu Ciocoi,…

VIDEO Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, despre prezența tulpinii britanice a virusului SARS-Cov-2: „Este o situație alarmantă în rândul copiilor”

Premierul interimar al R. Moldova, Aureliu Ciocoi, susține că, după ce în R. Moldova a fost confirmată prezența tulpinii britanice a virusului SARS-Cov-2, tot mai mulți copii și femei însărcinate se infectează zilnic cu noul coronavirus.

Potrivit lui Ciocoi, la ziua de azi, 9 aprilie, 12 528 de copii sunt infectați cu COVID-19, precum și 973 de femei însărcinate. Declarațiile au fost făcute de către prim-ministrul interimar, în cadrul unui briefing de presă, după ședința Centrului Unic de Comandă a stării de urgență.

„Este o situație alarmantă în ceea ce privește afectarea copiilor de către virusul COVID-19, la ziua de astăzi avem o cifră de 12 528 cazuri de copii infectați cu noul coronavirus. Lucru care anterior nu se întâmpla. Până a importa tulpina britanică în R. Moldova, copiii practic nu manifestau simptome COVID-19. Dintre aceștia, peste 12 mii de copii sunt copii cu vârsta cuprinsă între 11 și 17 ani. Grav este și cifra mare de femei însărcinate care suferă de COVID-19. La ziua de azi avem o cifră de 973 de persoane infectate care așteaptă să aducă bebeluși pe lume”, a declarat Ciocoi.

Alte 910 cazuri noi de infectare cu COVID-19 și 32 de decese au fost confirmate astăzi, 9 aprilie, în R. Moldova. Din numărul total de cazuri, 2 cazuri sunt de import (Belgia), anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS). Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 240 056.

Joi, 8 aprilie, după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, a anunțat că a fost anulat punctul din decizia instituirii stării de urgență care interzicea aflarea cetățenilor în parcuri și restricțiile pe domeniul de competenţă al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, din Dispoziția nr. 1 din 1 aprilie.

De la 1 aprilie, în R. Moldova este instituită stare de urgență. O decizie în acest sens, la solicitarea „unui grup de deputați” a fost aprobată miercuri, 31 martie, în Parlamentul de la Chișinău de către 52 de deputați PSRM, „Șor” și cei din Pentru Moldova. 

Proiectul de hotărâre, adoptat de deputații PSRM – „ȘOR”, privind instituirea stării de urgență pentru următoarele 60 de zile, conține o listă de restricții de ordin general care sunt prevăzute de Articolul 20 din Legea Nr. 212 din 24.06. 2004, „starea de urgență”.