Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Alerte de călătorie. Informații…

DOC Alerte de călătorie. Informații actualizate privind accesul cetățenilor R. Moldova pe teritoriul altor state

Foto-simbol

Alertele de călătorie au fost actualizate, din nou, de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova (MAEIE). Unele țărin mențin, în continuare, țara noastră în zona roșie de risc, astfel încât cetățenii vor sta în carantină 14 zile.

R. Moldova se regăsește printre țările cu risc epidemiologic ridicat, ceea ce înseamnă că moldovenii eligibili pentru a călători în România vor fi plasați în izolare/carantină la intrarea în România.

„La intrarea în România, pentru persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat și prezintă un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RTPCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii), se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 10 zile”, se arată în document.

Tranzitarea teritoriului Ucrainei în ambele sensuri de către cetățenii R. Moldova, poate fi realizată în baza prezentării unei dovezi a faptului că aceasta va fi efectuată în decurs de 48 ore (drept exemplu poate servi biletul de călătorie cu autocarul, biletul de călătorie cu avionul), a poliței de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru Covid-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină, emisă de o companie de asigurări din Ucraina sau de o companie de asigurăristrăină, care are reprezentanță în Ucraina, precum și a rezultatului negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR), efectuat nu mai târziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat și emis în limba rusă sau engleză.

Mai multe informații privind accesul cetățenilor R. Moldova pe teritoriul altor state, vedeți în documentul de mai jos.

Alte 910 cazuri noi de infectare cu COVID-19 și 32 de decese au fost confirmate astăzi, 9 aprilie, în R. Moldova. Din numărul total de cazuri, 2 cazuri sunt de import (Belgia), anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS). Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 240 056.

De la 1 aprilie, în R. Moldova este instituită stare de urgență. O decizie în acest sens, la solicitarea „unui grup de deputați” a fost aprobată miercuri, 31 martie, în Parlamentul de la Chișinău de către 52 de deputați PSRM, „Șor” și cei din Pentru Moldova. 

Proiectul de hotărâre, adoptat de deputații PSRM – „ȘOR”, privind instituirea stării de urgență pentru următoarele 60 de zile, conține o listă de restricții de ordin general care sunt prevăzute de Articolul 20 din Legea Nr. 212 din 24.06. 2004, „starea de urgență”.