image
Sursa foto: cna.md

Detalii despre perchezițiile de la Just Consult și Document Park: CNA a ridicat ștampile, contracte și alte obiecte

Ofițerii de urmărire penala ai CNA și procurorii anticorupție au operat astăzi acțiuni la câteva adrese în dosarele pornite pe obținerea frauduloasă a cetățeniei române. Astfel, percheziții s-au efectuat la Just Consult și Document Park. În urma acțiunilor de urmărire penală, CNA și procurorii au ridicat mai multe probe, relevante pentru cauzele penale, inclusiv înscrisuri de ciornă, contracte, tehnica de calcul, ștampile și alte obiecte.

Acestea urmează a fi examinate în dosarele deschise pentru trafic de influență, săvârșit prin prestarea de servicii contra unor plăți ilicite. Deocamdată, nu a fost stabilit statutul procesual al persoanelor vizate, urmând ca acesta să fie decis după administrarea probelor ridicate în timpul perchezițiilor.

Amintim că, pe 3 martie curent, mai mulți agenți economici, persoane fizice şi publice, notari, dar şi alţi intermediari din Republica Moldova şi România au intrat în vizorul CNA.

Aceștia sunt bănuiți că ar face parte dintr-o schemă de corupere şi trafic de influenţă, prin care mai mulţi moldoveni ar fi fost ajutaţi să obţină diverse servicii pentru redobândirea cetăţeniei române, contra cost.

Printre acestea se numără: urgentarea eliberării actelor de identitate şi de stare civilă, a certificatelor de naştere, perfectarea unor procuri pe numele unor terţi etc. Sumele pretinse pentru documente variau între 50 şi 5000 de euro.

Compania „JustConsult” a venit cu o reacție după perchezițiile efectuate de CNA.

Având în vedere că, în comunicatul său, CNA a publicat imaginea foto ale „probelor relevante” ridicate, suntem nevoiți să venim cu precizările de rigoare. Și anume, ștampila cu inscripția „Autoritatea Națională pentru Cetățenie – str. Smârdan 3, sector 3, București, România” reprezintă de fapt un facsimil, care este aplicat pe scrisorile și avizele de recepție, expediate în adresa autorității menționate. Menționăm că „JustConsult” SRL expediază mii de scrisori în adresa Autorității Naționale pentru Cetățenie din România și necesitatea facsimilului este absolut firească – pentru a nu scrie de mână de fiecare dată același text.

Cu toate că reprezentanții CNA au fost informați despre destinația facsimilului, precum și faptul că aceasta nu reprezintă o ștampilă a autorității române întrucât nu conține careva elemente de identificare a statului Român, aceasta a fost ridicată și plasată pe pagina web a CNA ca probă relevantă, cu scopul de a induce publicul în eroare.

De asemenea, CNA a ridicat și amplasat pe pagina sa web, un conspect al unui stagiar din cadrul „JustConsult” SRL în care acesta și-a făcut notițe cu privire la procedura de obținere a unor acte românești și taxele aferente. Respectivul înscris nu conține nici o informație care ar indica asupra unor ilegalități și sperăm că organul de urmărire penală va audia stagiarul în calitate de martor, pentru a oferi explicațiile necesare. Pentru orice persoană cu discernământ este clar că, acestea nu reprezintă probe în comiterea infracțiunii. Din acest motiv, considerăm că CNA, în mod intenționat și tendențios a publicat comunicatul din 09 aprilie 2021 cu scopul de a prejudicia imaginea și reputația profesională a „JustConsult” SRL în fața clienților săi și cu scopul de a simula „lupta cu corupția”.

Și mai grav este faptul că, angajații CNA au ridicat baza electronică a clienților „JustConsult” SRL. Or, nu este clar, care ar fi relevanța și pertinența listei tuturor clienților pentru un dosar de trafic de influență. În acest sens, ne exprimăm îngrijorarea în legătură cu modul în care ar putea fi folosită această bază de date, motiv din care vom depune toate eforturile ca baza de date să nu fie multiplicată (la moment dispozitivul electronic este sigilat).

Menționăm că, în urma percheziției, nici o persoană din administrația „JustConsult” SRL nu a fost reținută. Angajații CNA au perchiziționat inclusiv domiciliul și autoturismul administratorului „JustConsult” SRL însă nu au identificat nimic”, se menționează în comunicat.

cna.mdcna.md

Cercetările în aceste cazuri continuă.

cna.mdcna.md

cna.mdcna.md

Noutăţile partenerilor

comentarii: