image
Sursa foto: Jurnal.md

Un nou proiect pentru abrogarea „Legii miliardului”, votat de majoritatea parlamentară în prima lectură

Majoritatea deputaților au votat azi un nou proiect în prima lectură prin care a abrogat așa numita „lege a miliardului” din 3 octombrie 2016 privind emisiunea obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat din 17 noiembrie 2014 și din 1 aprilie 2015 (”Legii miliardului”) prin care întoarcerea milairdelor sustrase din sistemul bancar a fost pusă pe umerii cetățenilor.

Potrivit lui Petru Burduja, președintele Comisiei economie, buget și finanțe, atunci când a fost adoptată Legea privind emisiunea obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat nu s-a ținut cont de posibilele urmări ale acesteia. ”Suma obligațiunii crește, reducând posibilitățile Executivului din punct de vedere bugetar de a implementa proiecte sociale și economice. Mai mult, este o tendință de majorare a datoriei de stat și, cel mai grav, o modalitate prin care această povară a fost transferată asupra bugetului de stat, adică pe umerii cetățenilor”, a explicat Petru Burduja.

Amintim că pe 16 decembrie 2020 a fost adoptată o lege similară care, de asemenea, prevedea abrogarea Legii nr.235 din 3 octombrie 2016 privind emisiunea obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat. Aceasta a fost contestată de doi deputați la Curtea Constituțională care pe 18 martie 2021 a declarat-o neconstituțională.  

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari a susținut noul proiect propus de socialiști. Deputatul a propus ca documentul să fie votat în prima lectură și ulterior să fie discutat la ședința Comisiei agricultură cu reprezentanții BNM și ai Ministerului Finanțelor.

De menționat că Legea din 03.10.2016 privind emisiunea obligaţiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanţelor a obligaţiilor de plată derivate din garanţiile de stat nr. 807 din 17 noiembrie 2014 şi nr. 101 din 1 aprilie 2015 prevede emisia obligaţiunilor de stat la valoarea nominală, la rata fixă a dobânzii, pe termene de până la 25 de ani, în volum total de până la 13583717000 lei, cu rata efectivă a dobânzii de 5 la sută. Având în vedere cotele procentuale ce urmează a fi achitate, suma totală pentru acoperirea obligațiunilor de stat se estimează la peste 25 de miliarde de lei.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: