(foto) Ai card bancar? Iată cum te pot lăsa escrocii fără niciun leu

A vrut să vândă un produs pe un site de comercializare și era cât pe ce să cadă în plasa escrocilor. Este vorba despre phishing sau de „pescuirea de date online”, cea mai frecventă metodă de fraudă, prin care se iau și se folosesc informațiile bancare de multe ori chiar și bani, scrie SHOK.md.


Foto:

O conversație a ajuns virală pe Internet, după ce hoții au încercat să-i fure banii de pe card. Persoana care a publicat anunțul a fost contactată de aşa-zisul cumpărător cu pretextul că este cointeresat de produs și vrea să-l procure, deja a făcut și plata. Hoțul i-a expediat un link pe care trebuia să-l acceseze, că să poată primi banii. Victima nu a fost de acord,, iar ca răspuns a primit: „Eu voi depune plângere”.

Potrivit poliției, de la începutul lunii decembrie 2020, pe teritoriul Republicii Moldova s-au intensificat cazurile de fraudă de tip phishing.

Schema infracțională este următoarea: 

Infractorii prin intermediul mesageriilor instantanee contactează persoanele care au plasat anunțuri de comercializare a unor bunuri pe platformele de anunțuri. Ulterior, suspecții, sub pretextul că nu se pot apropia de a ridica bunul, propun victimelor de a-l transmite prin intermediul serviciilor poștale.

Totodată, Direcția investigații infracțiuni informatice vă informează că Î.S. „Poșta Moldovei” nu participă la asemenea tranzacții și nu cere datele cardului bancar a Beneficiarilor pentru solicitarea și achitarea unei comenzi prin intermediul Serviciului Curier Rapid.

Astfel, Poliția vine cu următoarele reguli de securitate pe care cetățenii ar trebuie să le respecte:

– Nu divulgați nimănui (nici personalului băncii) informațiile Dvs. personale sau datele cardului bancar, (numărul de card, data expirării, codul PIN, codul de securitate format din 3 cifre tipărit pe partea verso a cardului, codul de securitate primit prin SMS sau la adresa de e-mail de la bancă pentru efectuarea tranzacției în mediul on-line).

– Verificați lunar extrasul de cont, astfel încât dacă apar tranzacții suspecte, adresează-te băncii cât mai repede;

– Accesați doar site-urile pe care le cunoașteți sau cu care ați mai interacționat, fiți atenți la denumire, să corespunda perfect;

– Platformele de anunțuri nu vor colecta sau valida niciodată prin e-mail sau SMS informații confidențiale cum ar fi parola, numărul întreg al cardulului sau codul PIN.

Prin urmare, în cazul în care ați căzut în capcana infractorilor, informați imediat Poliția și unitatea bancară.


g

hh


Pub