Rezumat din Parlament: Se vrea din nou anularea legii miliardului

Parlamentarii s-au adunat astăzi în ședință plenară, despre care se credea la începutul săptămânii că nu va avea loc. Pe ordinea de zi au fost introduse 17 puncte, printre care, cele mai importante a fost o comisie de anchetă pe cazul dispariției ex-judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus și anularea repetată a legii miliardului. Ședința plenară Parlamentului a început, astăzi, cu un minut de reculegere în memoria lucrătorilor medicali răpuși de COVID-19. Președintele Grupului parlamentar „PRO MOLDOVA”, Andrian Candu, a dat citire numelor medicilor decedați din cauza Coronavirusului.

Ce au mai adoptat deputații astăzi:

  • Parlamentul a votat în cea de-a doua lectură proiectul cu privire la grupurile de acțiune locală. Documentul include aspecte privind constituirea, activitatea, reorganizarea și lichidarea grupurilor de acțiune locală (GAL). Acestea sunt parteneriate intersectoriale formate din reprezentanți ai sectorului public, antreprenorial și civic. Actualmente, Grupurile de Acțiune Locală nu sunt înregistrate în calitate de persoane juridice din lipsa reglementării formei speciale de organizare în cadrul legal al Republicii Moldova.
  • A fost constituită Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri a ex-judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus. Din Comisie vor face parte 9 membri, deputați din toate fracțiunile parlamentare: Vasile-Andrei Năstase (președintele Comisiei), Adrian Lebedinschi (vicepreședinte al Comisiei), Grigore Novac (secretarul Comisiei), precum și Alexandru Jizdan, Vladimir Cebotari, Grigore Repeșciuc, Vadim Fotescu, Oazu Nantoi, Fiodor Gagauz (membri). Comisia va avea la dispoziție 60 de zile pentru a veni cu un raport.
  • Un nou proiect pentru abrogarea Legii nr. 235 din 3 octombrie 2016 privind emisiunea obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat din 17 noiembrie 2014 și din 1 aprilie 2015 („Legii miliardului”) a fost votat în prima lectură. Ca și precedenta lege, care a fost anulată de Curtea Constituțională din motiv că nu avea avizul Guvernului, nici aceasta nu are avizul necesar. Legea urmează să fie discutată în comisia de profil a Parlamentului și, ulterior, votată în a doua lectură.
  • Parlamentul a aprobat în cea de-a doua lectură proiectul care prevede stabilirea de noi norme generale de calculare și aplicare a prețurilor la principalele produse petroliere. Inițiativa aparține deputatului independent Alexandru Oleinic și prevede introducerea unor plafoane ale prețurilor, actualizate o dată la 14 zile. Altfel spus, cei care vând benzină, motorină sau gaz lichefiat nu vor putea pune prețuri mai mari decât cele stabilite de plafon.

Ședința poate fi urmărită video aici:

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.