Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Ilie Pîrvan

Ştiri / Economic

09 Apr. 2021 / 16:40

Un bărbat din Cărpineni a înfiinţat o fermă de vaci din banii agonisiţi peste hotare

În timp ce unii visează să plece în străinătate, alţii încearcă cu forţele proprii să schimbe lucrurile aici, acasă. Este şi cazul lui Mihai Burcă din comuna Cărpineni, raionul Hânceşti, care a muncit 12 ani în Italia, iar acum şapte ani a revenit în ţară şi a decis să pună pe picioare propria afacere din banii pe care i-a economisit peste hotare. De aici a apărut şi ideea de a înfiinţa o fermă de vaci, transmite Mesager.

„Este un proverb din bătrâni: laptele stă pe limba vacii şi noi ne străduim ca laptele să fie gustos şi să avem în permanenţă cu ce hrăni animalele”, spune fermierul.

Vitele sunt hrănite de trei ori pe zi, iar furajele sunt de producţie proprie.

„Avem grijă ca în fiecare an să însămânţăm terenuri cu porumb, pentru a face siloz. Cultivăm şi grâu, orz pentru a da şi ceva porţii la capetele de animale pe care le avem şi evident că lucerna este un produs foarte important pentru întreţinerea animalelor”, povesteşte Mihai Burcă.

Laptele este vândut la o fabrică de procesare din regiune, cu preţul de 6 lei şi 50 de bani pe litru la grăsimea de 3,5%. În prezent, de la cele 50 de vaci se mulg doar 22, iar pe zi se adună aproximativ 230 de litri de lapte. Fermierul spune că în perioada de vară cantitatea de lapte creşte.

„Laptele îl păstrăm la temperatura de plus patru grade. Aceasta e norma ca să fie păstrat. Şi când acumulăm cantitatea de două zile, vine maşina şi o duce la fabrică pentru procesare”, menţionează fermierul.

Mihai Burcă spune că de când şi-a pus pe roate afacerea, a devenit mai motivat să o dezvolte.

„Ne gândim să ne modernizăm, să cumpărăm utilaj nou. Totul depinde însă de posibilităţile financiare, dar scopul este ca să ne mărim cât mai mult”, menţionează antreprenorul.

Mihai Brucă a investit în ferma de vaci 1,5 milioane de lei.

Abonează-te la TRM.MD pe Telegram pentru a afla rapid noutăţile: https://t.me/teleradiomoldova

 

Comentarii