01:50:05 17.04.2024
Stiri

Partidul „ȘOR” cere IEFTINIREA benzinei și motorinei până la nivelul prețului din decembrie 2020, dar și instituirea unui MORATORIU la scumpirea produselor de strictă necesitate

Actualitate 09.04.2021 11:37 Vizualizări1193 Autor: Ziarul National
Partidul „ȘOR” cere IEFTINIREA benzinei și motorinei până la nivelul prețului din decembrie 2020, dar și instituirea unui MORATORIU la scumpirea produselor de strictă necesitate


Partidul „ȘOR” și Platforma „Pentru Moldova” cer Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) instituirea unui moratoriu asupra scumpirii gazului, carburanților și a energiei electrice, precum și ieftinirea benzinei și motorinei până la nivelul prețului din decembrie 2020. Declarația a fost făcută, în această dimineață, de către vicepreședintele fracțiunii parlamentare a Partidului „ȘOR”, Violeta Ivanov, în cadrul unui briefing de presă.

Totodată, Ivanov a cerut Consiliul Concurenței să întreprindă acțiuni pentru a destructura posibilele înțelegeri de cartel în domeniul importului și comercializării produselor petroliere. Mai mult, deputatul a cerut și introducerea unui moratoriu asupra creșterii prețurilor produselor de strictă necesitate.

„Nu mai putem permite repetarea cazurilor din ultima perioadă, când prețul unor produse pur și simplu a explodat. Un exemplu concret este uleiul, care s-a scumpit cu 30 la sută, un litru ajungând să coste aproape 40 de lei. În același timp, în perioada stării de urgență, statul trebuie să amplifice suportul social pentru categoriile social-vulnerabile, să le ofere compensații suplimentare, în cele mai grave cazuri să le subvenționeze plățile la serviciile comunale”, a declarat Violeta Ivanov.

O altă propunere enunțată de deputatul Partidului „ȘOR” a fost amânarea, în perioada stării de urgență, a achitării de către cetățeni a ratelor lunare la bănci și la companiile de microfinanțare.

„De asemenea, statul este obligat să asigure susținerea mediului de afaceri. Domeniul HoReCa, comerțul cu amănuntul, piețele și transportatorii înregistrează pierderi enorme în această perioadă. Dacă statul nu va veni cu măsuri concrete, aceste întreprinderi pur și simplu vor falimenta. Iar aceasta înseamnă, pe lângă reducerea veniturilor la buget, și zeci de mii de șomeri, ceea ce înseamnă o povară și mai mare pentru buget. Cerem CSE să ia în calcul și să implementeze propunerile noastre. Oamenii așteaptă de la stat soluții, pentru că în toată această incertitudine socială și economică, în condițiile unei crize politice care nu se mai termină, oamenii trebuie să simtă că, dincolo de divergențele politice, instituțiile statului trebuie să rămână de partea lor”, a mai spus deputatul.

Ivanov a mai adăugat că Partidul „ȘOR” și Platforma „Pentru Moldova” sunt deschise să discute cu instituțiile statului, cu Guvernul, măsurile și acțiunile punctuale pentru fiecare categorie de cetățeni și pentru fiecare sector în parte. „Avem un proiect amplu care ar permite ieșirea R. Moldova din criză și redresarea situației social-economice. Așteptăm deschidere și dialog din partea Guvernului, Președinției și Parlamentului pentru a discuta și implementa deciziile care se impun”, a conchis Violeta Ivanov.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md