11:14:40 29.03.2024
Stiri

Parlamentul INSISTĂ pentru anularea așa-zisei „legi a miliardului”: A aprobat din nou legea declarată NECONSTITUȚIONALĂ. „Marasm economic, populism, o prostie”

Actualitate 09.04.2021 15:29 Vizualizări1722 Autor: Ziarul National
Parlamentul INSISTĂ pentru anularea așa-zisei „legi a miliardului”: A aprobat din nou legea declarată NECONSTITUȚIONALĂ. „Marasm economic, populism, o prostie”


Majoritatea deputaților a abrogat astăzi repetat, la inițiativa socialiștilor, Legea din octombrie 2016 privind emisiunea obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat din 17 noiembrie 2014 și din 1 aprilie 2015, prin care întoarcerea miliardului furat din sistemul bancar a fost pusă pe umerii cetățenilor R. Moldova.

Noul proiect privind anularea așa-zisei „legi a miliardului” a fost votat în prima lectură, după ce unul similar era votat rapid, în două lecturi, pe 16 decembrie 2020, de către majoritatea PSRM - Partidul „ȘOR”.

Acea inițiativă a fost declarată, pe 18 martie curent, neconstituțională, însă vicepreședintele socialist al Parlamentului, Vlad Batrîncea, a declarat astăzi că magistrații de la Curtea Constituțională s-au pronunțat „pe formă”, invocând vicii de procedură, „nu pe conținut”.

Potrivit lui Petru Burduja, președintele Comisiei economie, buget și finanțe, atunci când a fost adoptată Legea privind emisiunea obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat nu s-a ținut cont de posibilele urmări ale acesteia. „Suma obligațiunii crește, reducând posibilitățile Executivului din punct de vedere bugetar de a implementa proiecte sociale și economice. Mai mult, este o tendință de majorare a datoriei de stat și, cel mai grav, o modalitate prin care această povară a fost transferată asupra bugetului de stat, adică pe umerii cetățenilor”, a explicat astăzi Petru Burduja.

Vicepreședintele Parlamentului, deputatul PPDA, Alexandru Slusari, a susținut inițiativa socialiștilor, afirmând că în acest an urmează a fi achitate din bugetul de stat 882 de milioane de lei către Banca Națională a Moldovei (BNM), iar peste doi ani această sumă va ajunge la un miliard de lei.

Slusari a propus acordarea votului în primă lectură, pentru a invita ulterior reprezentanții BNM, ai Ministerului Finanțelor și ai partenerilor de dezvoltare ca să fie găsite soluții legate de acea datorie asumată în 2016 de către Guvern în fața BNM.

„Eu nu văd mare tragedie”, a afirmat Slusari.

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Dumitru Alaiba, a catalogat această inițiativă drept „marasm economic”, „populism” și „prostie”, acuzând socialiștii și partenerii lor de coaliție din Partidul „ȘOR” că vor să anuleze datoria statului față de BNM, iar miliardul furat va rămâne nerecuperat, ceea ce înseamnă că „ne vom trezi cu încă o gaură pe care vor trebui s-o întoarcă și copiii noștri”.

De asemenea, Alaiba a avertizat asupra destabilizării situației, inclusiv despre o eventuală majorare în lanț a prețurilor, din cauza unei asemenea decizii.

Menționăm că Legea din 3 octombrie 2016 privind emisiunea obligaţiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanţelor a obligaţiilor de plată derivate din garanţiile de stat prevede emisia obligaţiunilor de stat la valoarea nominală, la rata fixă a dobânzii, pe termene de până la 25 de ani, în volum total de până la 13,583 de miliarde de lei, cu rata efectivă a dobânzii de 5 la sută. Având în vedere cotele procentuale ce urmează a fi achitate, suma totală pentru acoperirea obligațiunilor de stat a fost estimată la peste 25 de miliarde de lei.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md