Deputații PAS au contestat astăzi la Curtea Constituțională instituirea stării de urgență

pro-moldova-contesta-la-curtea-constitutionala-anularea-legii-miliardului-161251-1608548487

Deputații PAS Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca au sesizat Curtea Constituțională cu privire la declararea stării de urgență. Aceștia spun că starea de urgență este „un fake clasic” și că la adoptarea hotărârii parlamentului și a guvernului ar fi fost încălcate mai multe norme constituționale.

„La declararea stării de urgență s-a încălcat procedura prescrisă de legea specială. Pe de o parte, guvernul nu avea dreptul să propună starea de urgență având în vedere că este unul în exercițiu. Pe de altă parte, parlamentul nu putea adopta o astfel de hotărâre, întrucât o propunere de declarare a stării de urgență nu putea veni de la deputați, ci exclusiv de la guvern sau președintele țării. Ceea ce a făcut majoritatea PSRM-Șor – guvernul nu a adoptat «o inițiativă legislativă», ci doar a făcut «o propunere», pe când proiectul de hotărâre este înaintat de deputați – este un simplu artificiu juridic care nicidecum nu schimbă esența. Prin propunerea de a institui stare de urgență se are în vedere anume adoptarea proiectului de hotărâre a parlamentului privind declararea stării de urgență incluzând măsurile obligatorii potrivit legii, și nicidecum altceva”, a declarat deputatul Sergiu Litvinenco.

Aceștia au mai menționat că actul prin care se declară starea de urgență lasă loc de interpretări și de acțiuni disproporționate, care ar putea conduce la restrângerea nejustificată a drepturilor omului.

Amintim că, pe 15 aprilie 2021, cu începere de la ora 10.00, va avea loc ședința Curții Constituționale pe marginea sesizării Maiei Sandu, Președinta Republicii Moldova, care a solicitat Curții să constate circumstanțele care justifică dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente