fbpx

După PUN, și PAS a atacat la CC instituirea stării de urgență în Republica Moldova

Deputații PAS, Sergiu Litvinenco și Veronica Rosca, au sesizat Curtea Constituțională privind declararea stării de urgență. „Dincolo de faptul că această așa numită stare de urgență este un fake clasic – lucru recunoscut și de cei care au coordonat luarea acestei decizii –, la adoptarea atât a hotărârii Parlamentului, cât și a Guvernului, au fost încălcate mai multe norme constituționale și legale”, spune Litvinenco.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Parlamentarul enumeră trei cauze principale pentru care instituirea stării de urgență până la 30 mai curent ar fi contrară Constituției.

– În primul rând, la declararea stării de urgență s-a încălcat procedura prescrisă de legea specială. Pe de o parte, Guvernul nu avea dreptul să propună starea de urgență având în vedere că este unul în exercițiu. Pe de altă parte, Parlamentul nu putea adopta o astfel de hotărâre, întrucât o propunere de declarare a stării de urgență nu putea veni de la deputați, ci exclusiv de la Guvern sau Președintele țării. Ceea ce a făcut majoritatea PSRM-Șor – Guvernul nu a adoptat „o inițiativă legislativă”, ci doar a făcut „o propunere”, pe când proiectul de hotărâre este înaintat de deputați – este un simplu artificiu juridic care nicidecum nu schimbă esența. Prin propunerea de a institui stare de urgență se are în vedere anume adoptarea proiectului de hotărâre a Parlamentului privind declararea stării de urgență incluzând măsurile obligatorii potrivit legii, și nicidecum altceva.

– În al doilea rând, la declararea stării de urgență a fost încălcat principiul calității legii care derivă din art.23 al Legii Supreme. În actul adoptat de majoritatea PSRM-Șor nu există nicio claritate cu privire la măsurile care urmează a fi adoptate în timpul stării de urgență. Argumentul precum că „Comisia pentru situații excepționale” le va decide pe parcurs este unul declarativ și neconform prevederilor legale.

– În al treilea rând, contrar dispozițiilor art. 54 din Constituție, actul prin care se declară starea de urgență lasă loc de interpretări și de acțiuni disproporționate, care pot conduce la restrângerea nejustificată a drepturilor omului sub pretextul regimului de urgență națională. Formulările vagi, utilizate la declararea stării de urgență, lasă loc de abuzuri din partea autorităților competente, care ar putea atenta la drepturile și libertățile fundamentale ale omului.

Amintim că PAS a acuzat anterior majoritatea parlamentară PSRM-Pentru Moldova că au votat pentru instaurarea stării de urgență pentru a amâna desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate.

Anterior, și liderul PUN, Octavin Țîcu, a contestat decizia la Curtea Constituțională.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button