/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Locuitorii din Hâncești au rămas fără transport public. Ce soluții au autoritățile

missing
09 aprilie 2021, ora 22:35

Locuitorii din Hâncești ajung să parcurgă pe jos și până la 10 km, după ce orașul a rămas fără transport în comun. Compania care presta aceste servicii și-a sistat activitatea, deoarece deja de ani buni nu-și mai acoperea cheltuielile pentru combustibil și salariile șoferilor. Cei mai afectați de lipsa microbuzelor sunt bătrânii și oamenii cu deficiențe locomorii, care au nevoie să vină la medic sau la poștă. Autoritățile spun că, deocamdată, nu au nicio soluție clară pentru această situație, așa că oamenii vor trebui să se descurce cum pot.

În cea de-a treia zi de când şi-a suspendat activitatea agentul economic care presta servicii de transportare a călătorilor prin oraşul Hâncești, locuitorii orașului sunt nevoiți să se descurce cum pot, pentru a se deplasa dintr-un punct al orașului în altul. Oamenii cu care am discutat ne-au spus că merg pe jos, deoarece altă soluție nu au, serviciile de taxi fiind prea scumpe pentru buzunarul lor. Pe Andrei Grădinaru l-am întâlnit în centrul orașului, acesta a venit la poștă. Chiar dacă îl dor picioarele și merge greu, sprijinindu-se în baston, acesta a parcurs pe jos o distanță de mai bine de 5 km. În plus, bătrânul spune că trebuie să ia de mâncare și pentru el și pentru vecinii săi, care nu pot parcurge pe jos distanțe atât de mari.

„Nu mai pot. Până aici m-am odihnit de trei ori pe scaune, până am ajuns în centru. Dar înapoi… Sunt vreo 5-6 km de unde trăiesc până aici. Aproape două ore până aici dar, dacă să mă duc pe jos, încă cu sacoșele, atunci trebuie trei ore să merg. Vecinul tot așa, el nu iese din casă și iată eu am venit până în oraș. Mă duc să le cumpăr niște produse și mă duc înapoi, tot pe jos”.

Unii oameni ne-au spus că au stat mult timp în stațiile de așteptare, deorece nu erau la curent cu faptul că microbuzele nu mai circulă. Alți călători speră să scurteze drumul pănă acasă cu microbuzele care fac naveta spre satele din Hâncești și trec pe la periferia orașului.

„Iată eu am stat la o oprire acolo, am așteptat o oră întreagă și mi-au spus că nu lucrează. – Dar de ce? Nu înțeleg.
– Cum o să mergeți acasă? – Pe jos. – Iată eu trăiesc, din centru până acolo sunt aproape doi km”.

„Pe jos mă duc tocmai unde spitalul medical. – Vă este greu? – Dapoi ce ne este ușor, bătrâni și așa să facă lucrul acesta ei? – Iată pe aici și mă duc până la margine. – Cam cât timp faceți pe drum, nu vă dor piciorele? – Eiiii, deja de picioare nici numai spun.  O să dau trei lei. Am pregătit trei lei poate a fi încolo înspre Logănești și mă urc în aceea”.

Din cauza sistării circulației transportului public, oamenii care trebuie să ajungă la muncă, dimineața, sunt nevoiți să se trezească mult mai devreme, pentru că mersul pe jos le ia timp în plus.

„Vin pe jos, fac 15 minute. Eu locuies acolo, muncesc aici, dar este lume care lucrează la spital. Se duc dimineață, se trezesc la ora cinci și pleacă pe jos, una e sora mea. Sunt multe persoane care merg pe jos”.

Primarul orașului, Alexandru Botnari ne-a spus că agentul economic, care acum a renunțat să mai presteze servicii, a transportat pasagerii prin oraș timp de 10 ani, deoarece alți agenți economici nu și-au dat interesul. Potrivit edilului, problema a apărut încă acum doi ani. Cam de atâta timp agentul economic intenționează să-și sisteze activitatea din motiv că nu-și mai acoperă cheltuielile. Prin urmare, Primăria l-a scutit de impozite, însă nici asta nu fost soluția ca agentul economic să-și scoată banii investiți pentru combustibil și achitarea șoferilor. Primarul a spus că au fost câteva tentative de a soluționa problema, cerând suport de la unele orașe cu care este înfrățit Hâncești-ul, însă fără succes.

„Acestă situație poate fi rezolvată numai ca municipalitatea să-și ia responsabilitatea asupra acestui transport public. Pe moment, ca să procurăm niște microbuze de mâna a doua, unde 5 microbuze sunt necesare, cred că la două milioane de lei, apoi trebuie de făcut un buget la aceste cheltuieli, de motorină, de salariu. Se vor recupera careva bani, dar sunt convins că nu tot. Vom merge în minus”, a spus Aleandru Botnari, primarul de la Hâncești.

Primarul ne-a mai spus că la ședința Consiliului local se va hotărî cum va fi rezolvată acestă problemă, însă, deocamdată ne-a dat sigurări că orașul Hâncești va avea transport în comun până la sfârșitul acestui an.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram