‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 aprilie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFermierii au început semănatul porumbului și florii-soarelui

Fermierii au început semănatul porumbului și florii-soarelui

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În ultimele zile temperatura solului a scăzut, însă conform prognozelor SHS până la sfârșitul acestei săptămâni se așteaptă temperaturi de până la + 12 grade Celsius.

În aceste condiții, mai mulți fermieri din țară au început campania de semănat a porumbului și floarii-soarelui.

Andrei Ciobanu, producător din satul Badicul Moldovenesc, raionul Cahul a menționat pentru Agrobiznes că, temperaturile înregistrate în această perioadă corespund normelor caracteristice mijlocului lunii martie.

„Dacă cu o zi în urmă aveam doar +20C la adâncimea de însămânțare, astăzi deja la adâncimea de 5 cm se înregistrează +50C, respectiv această tendință de creștere ne-a determinat să începem campania de semănat a florii-soarelui.

Umiditatea în sol este foarte bună, dacă e să comparăm cu ceea ce am avut în anul trecut. Primăvara este mai târzie, în 2020, în această perioadă deja avem semănate cu floarea-soarelui circa 230 de ha. Dacă se vor menține temperaturi înalte, cred că în perioada următoare, 16-18 aprilie, vom semăna și porumbul”.

Producătorul spune că în anul curent suprafața de floarea-soarelui va fi mai mică.

„Comparativ cu anul trecut, vom micșora suprafața cu floare cu circa 80 de ha, deoarece nu ne permite asolamentul, respectiv vom avea circa 260 de ha de floare și 240 de porumb. Porumbul va rămâne la nivelul anului 2020. Am majorat suprafețele însămânțate cu mazăre, deoarece este un premergător foarte bun pentru culturile de grupa I. Sperăm să fie un preț bun pentru această cultură, astfel ca să reușit să recuperăm anumite cheltuieli, dar și să avem un premergător bun pentru culturile din anul viitor”.

Vitalie Burlacu, agronom SRL Natcubi-Agro, a spus că au început campania de semănat a porumbului.

„Verificând temperatura solului la adâncimea de 10 cm am constatat că nu coboară mai jos de +60C. La adâncimea de semănat, de 5 cm, astăzi erau +70C . Dat fiind faptul că, folosim hibrizi performanți, de genetică nouă, am decis să semănăm mai întâi porumbul. Cantitatea de umiditate necesară pentru germinarea porumbului este mult mai mare decât pentru floarea-soarelui. Deja de 4 ani, mai întâi semănăm porumbul și apoi floarea-soarelui”.

Producătorul a subliniat că, întreprinderea elaborează o strategie pentru 5 ani, la baza căreia este asolamentul.

„Ne conducem după o medie multianulă, respectiv asolamentul nu se schimbă foarte mult. Unica tendință pe care o avem și o implementăm în asolament este să micșorăm suprafețele cu floarea-soarelui”.

‹ adv ›

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›