(doc) Ce a decis CSJ cu privire la solicitarea de strămutare la altă judecătorie a dosarului ce-l vizează pe fostul deputat român, Cristian Rizea

Curtea Supremă de Justiție a respins cererea avocatei fostului deputat român Mihai Cristian Rizea, Corina Statan  privind strămutarea cauzei penale la o altă instanță de judecată, clientul său fiind învinuit că ar fi dobândit ilegal cetățenia Republicii Moldova. Încheierea a fost emisă pe data de 7 aprilie, de către Colegiul Penal al Curții Supreme de Justiție, în componența magistraților Iurie Diaconu, Liliana Catan și Victor Boico. 

Foto: adevarul.ro

„La materialele cauzei este anexată încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana din 12.03.2021, prin care judecătorul Pavliuc Ghenadie deja a examinat și a admis integral demersul procurorului cu privire la prelungirea măsurii preventive - arestul preventiv, în privința lui Mihai (Rizea) Cristian, pe termen de 30 de zile, demers care stă la baza prezentei cererii de strămutare. În situația în care Mihai (Rizea) Cristian ar fi depistat circumstanțe prevăzute la art. 33 Cod de procedură penală, care ar fi exclus, în opinia sa, participarea judecătorului la examinarea demersului procurorului, el urma să declare recuzare 2 judecătorului. Faptul că anterior judecătorul Pavliuc Ghenadie a examinat asemenea demersuri în privința lui Mihai (Rizea) Cristian nu excludea dreptul lui de a exercita funcția sa în examinarea demersului dat, dacă nu este prezentat motiv legitim ce ar indica contrariul. În asemenea împrejurări, Colegiul penal conchide, că motivele invocate în cerere nu pot servi drept temei de strămutare a cauzei, nu sunt invocate argumente concrete şi obiective ce ar confirma necesitatea strămutării cauzei în altă instanță egală în grad. Mai mult ca atât, prin examinarea demersului procurorului de către Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana la 12.03.2021 în privința lui Mihai (Rizea) Cristian, situația conflictuală care a stat la baza apariției cererii de strămutare s-a epuizat. Prin urmare, Colegiul penal, reieșind din circumstanțele stabilite, ajunge la concluzia că cererea de strămutare urmează a fi respinsă ca fiind neîntemeiată.”, se arată în Încheierea emisă de CSJ.

76 by UNIMEDIA on Scribd

Amintim Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a trimis spre examinare în judecată dosarul de învinuire a unui cetățean român, care a primit cetățenia Republicii Moldova prin procedura de recunoaștere a cetățeniei, în anul 2017. Însă, în cadrul acestei proceduri, în formularul completat, acesta a indicat date care nu corespund adevărului. Mai exact, învinuitul a declarat oficial că nu i-ar fi incidentă interdicția de acordare a cetățeniei Republicii Moldova.

Totuși, la acel moment, învinuitul cunoștea cu certitudine faptul că era cercetat penal de autoritățile judiciare române și că avea statut de inculpat pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor, fapt care nu i-ar fi permis obținerea cetățeniei. Prin urmare, procurorii PCCOCS au trimis în judecată dosarul de învinuire a acestuia pentru „declaraţia necorespunzătoare adevărului, făcută unui organ competent în vederea producerii unor consecinţe juridice, pentru sine sau pentru o terţă persoană, atunci când, potrivit legii sau împrejurărilor, declaraţia serveşte pentru producerea acestor consecinţe.”

PG menționează faptul că persoana nu-și recunoaște vina pentru cele imputate. Potrivit legii, infracțiunea de care este învinuit se pedepseşte cu amendă în mărime de până la 47.500 MDL sau cu închisoare de până la 1 an cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Orice persoană se prezumă nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive şi irevocabile a instanței.


Pub