Moment jenant, la nivel înalt: Cum explică Michel lipsa de reacție, după ce Ursula von der Leyen a fost lăsată în picioare, la întrevederea cu Erdogan

Președintele Consiliului European, Charles Michel, vine cu explicații după ce a fost acuzat că nu a reacționat în timpul întâlnirii de marți cu președintele Turciei, Recep Erdogan, când șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost lăsată fără scaun. El spune că nu au dorit să înrăutățească lucrurile făcând o scenă, în condițiile în care relațiile dintre cele două părți sunt oricum tensionate, transmite digi24.ro.

Foto: Profimedia Images

Momentul stânjenitor s-a petrecut la Ankara, unde cei doi lideri au mers pentru a încerca o resetare a relațiilor cu Turcia. La începutul întâlnirii oficiale, Charles Michel și Recep Erdogan s-au aşezat pe cele două scaune alocate, în timp ce von der Leyen a rămas pur și simplu în picioare, fără să știe unde ar trebuie să stea. În cele din urmă i s-a oferit un loc pe o canapea vizavi de ministrul turc de Externe, care ocupă un rang inferior în protocolul diplomatic.

„Vizita noastră a marcat un moment important în procesul complex de îmbunătățire a relațiilor dintre Uniunea Europeană și Turcia. A fost punctul culminant al pregătirii minuțioase și al efortului diplomatic desfășurat pe parcursul mai multor luni, cu scopul de a încuraja Turcia să adopte o abordare mai constructivă în relația sa cu UE”, a arătat Michel într-un comunicat de presă.

„Și, în ciuda dorinței clare de a face ceea ce trebuia, interpretarea strictă a regulilor protocolului de către autoritățile turce a dat naștere unei situații dureroase: tratamentul diferit - chiar inferior - acordat președintelui Comisiei Europene. Cele câteva fotografii de la acea întâlnire au dat impresia că am fost indiferent față de situație. Nimic nu poate fi mai departe de adevăr, de sentimentele mele profunde sau de principiile respectului pe care le susțin.

În acel moment, în timp ce ne dădeam seama de natura regretabilă a situației, am decis să nu înrăutățim lucrurile făcând o scenă. La începutul ședinței, am hotărât să ne concentrăm pe substanța discuțiilor politice pe care Ursula și cu mine urma să le lansăm cu gazdele noastre”, a continuat șeful Consiliului European.

El a adăugat că discuțiile au avut ca teme Convenția de la Istanbul pentru prevenirea violenței față de femei, din care Turcia s-a retras, drepturile femeilor și ale copiilor și protejarea statului de drept, libertății de exprimare și libertății presei.

„Sunt întristat pentru două aspecte. În primul rând, de orice sugestie că aș fi fost indiferent la greșeala de protocol în privința Ursulei, mai ales că sunt onorat să fac parte din proiectul european, unde două dintre cele patru instituții principale sunt conduse de femei, Ursula von der Leyen și Christine Lagarde. Și sunt mândru că o femeie, prima din istorie care ocupă această funcție, mi-a succedat ca prim-ministru al Belgiei”, a spus Michel.

„În al doilea rând, îmi pare rău că această situație a umbrit efortul substanțial și benefic pe care l-am făcut împreună la Ankara și care sper să se dovedească fructuos pentru Europa”, a adăugat el.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, fost ministru german al Apărării, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, fost premier belgian, sunt trataţi în mod obişnuit ca având acelaşi rang.

Printre cei care au criticat comportamentul lui Michel a fost și politologul Cristian Pîrvulescu.

„Trebuie să spunem că Charles Michel s-a comportat dezagreabil. Chiar dacă este președintele Consiliului European, trebuia să ofere scaunul respectiv doamnei Ursula von der Leyen, punându-l pe Erdogan într-o situație dificilă. N-a făcut-o și asta ne arată că politicienii europeni nu sunt neapărat superiori din acest punct de vedere altora”, a mai spus Pîrvulescu.


Pub