Principală  —  IMPORTANTE   —   Un deputat socialist cere să…

Un deputat socialist cere să fie investigată averea președintelui interimar al PAS, Igor Grosu

Foto: TV8

Deputatul socialist, Vitalii Evtodiev, cere să fie investigată averea președintelui interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu. Socialistul susține că Grosu ar fi tăinuit un venit de peste 200 de mii de lei și ar fi diminuat în declarațiile de avere și interese valoarea unui imobil de circa două ori. În acest sens, Evtodiev a sesizat joi, 8 aprilie, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) cu solicitarea de a iniția un control al averii și al intereselor personale în privința lui Igor Grosu.

„Igor Grosu, despre care țara așa și n-a aflat exact dacă el a dorit să fie prim-ministru sau nu, a tăinuit un venit de peste 200 de mii de lei și a diminuat în declarațiile de avere și interese valoarea unui imobil de circa două ori. Analiza declarațiilor de avere ale deputatului PAS, începând cu 2012, când a deținut funcții publice, au scos la suprafața fapte, care ar trebui să intre în vizorul Agenției Naționale de Integritate”, susține deputatul PSRM.

Potrivit lui Evtodiev, în declarațiile anuale depuse la ANI pentru perioada 2018-2020 de către Igor Grosu, lipsește indicarea unui venit de 237 825,22 lei, obținut printr-o hotărâre executorie a instanței de judecată.

„Suma dată, obținută de către soția lui Grosu, a figurat în declarația candidatului în funcția de deputat în Parlament depusă la Comisia Electorală Centrală pentru perioada cuprinsă în anii 2017-2018, dar nu este clar de ce a fost ulterior omisă, ceea ce este o încălcare”, menționează Evtodiev. Acesta susține că alte încălcări depistate în analiza declarațiilor de avere ține de evaluarea unor imobile.

„Astfel, dacă în declarația pentru 2012 și în următoarele, până în 2017, inclusiv, valoarea declarată a casei de 121,7 m.p., obținută în proprietate privată în 2011, era indicată de 468 872 lei, atunci în declarațiile ulterioare de avere valoarea imobilului a fost redusă la 231 721 lei, adică de două ori. O situație aproape similară este și în raport cu evaluarea apartamentului cu suprafața de 47,2 m.p., dobândit în 2000. Din declarațiile prezentate la ANI de către Igor Grosu a mai dispărut un imobil, declarat spațiu comercial sau de producție cu suprafața de 30,6 m.p. pe care îl deține cu drept de proprietate din anul 2011 și care a fost anunțat în declarațiile în calitate de candidat la funcția de deputat în Parlament. Astfel, omisiunea de reflectare a construcției/clădirii poate indica asupra unei conduite intenționate de rea-credință”, susține deputatul PSRM.

În acest sens, socialistul a sesizat joi, 8 aprilie, ANI cu solicitarea de a iniția un control al averii și al intereselor personale în privința lui Igor Grosu.

Potrivit declarației de avere și interse persoanle, depusă de Grosu pentru anul 2020, acesta menționează că a ridicat un salariu de peste 214 mii de lei din funcția de deputat în Parlamentul R. Moldova. Totodată, acesta a obținut un venit de 1200 de euro din darea în locațiune a Parlamentului și peste 240 de mii de lei – compensație de la Parlament. Familia Grosu mai deține șase terenuri agricole și două extravilane. În declarație mai sunt indicate două case de locuit, un apartament, trei averi imobile și un spațiu comercial. Familia Grosu mai are un Autoturism VOLKSWAGEN TOURAN, dobândit în 2017.

ZdG l-a contactat pe deputatul PAS Igor Grosu, dar și serviciul de presă al partidului pentru a obține o reacție, însă nimeni nu a răspuns.