Agenția Europeană pentru Medicamente despre AstraZeneca: beneficiile depășesc considerabil riscurile

Cheagurile de sânge combinate cu un număr scăzut de trombocite observate la unele persoane care au fost vaccinate cu AstraZeneca (numit acum Vaxzevria), sunt un efect advers secundar „foarte rar”. La această concluzie a ajuns comitetul de evaluare a riscurilor farmacologice al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA). 

Experții au observat că, în majoritatea cazurilor, aceste simptome au fost înregistrate la femeile cu vârsta sub 60 de ani în decurs de două săptămâni după administrarea vaccinului. Se crede că simptomele sunt cauzate de un răspuns al sistemului imun la vaccin, dar cauza exactă nu este încă cunoscută. 

În același timp, EMA nu consideră necesar să fie refuzat vaccinul, menționând că beneficiile vaccinării cu AstraZeneca depășesc totuși considerabil riscurile administrării lui. Poziția este susținută de experți din mai multe state europene, care atenționează că „toate medicamentele au o marjă de risc”. Astfel, mai multe state, precum Belgia, Italia sau Marea Britanie, au luat decizia ca vaccinul conceput la Oxford să fie administrat doar persoanelor din anumite categorii de vârstă. 

Semne ale reacțiilor adverse severe

EMA a studiat 62 de cazuri de tromboză a sinusului venos cerebral și 24 de cazuri de tromboză venoasă internă, dintre care 18 cazuri au fost fatale. „Datele disponibile nu permit să spunem că cei care au dezvoltat aceste reacții adverse au avut factori de risc”, se anunță în comunicatul agenției.

EMA a declarat că persoanele care au primit vaccinul AstraZeneca ar trebui să solicite asistență medicală imediată dacă prezintă următoarele simptome: dificultăți de respirație, dureri în piept, umflături ale picioarelor, dureri abdominale prelungite, simptome neurologice (inclusiv dureri de cap severe și persistente sau vedere încețoșată), mici pete de sânge sub piele în afara locului de administrare a vaccinului. Acestea ar putea fi semnele unei tromboze care pot să apară în primele două săptămâni după vaccinare.

În prezent, aproximativ 34 de milioane de persoane au primit deja vaccinul AstraZeneca în Uniunea Europeană.

„Aspirina e mai periculoasă”

„Toate medicamentele au efecte secundare și prezintă o marjă de risc. Aspirina, de exemplu, are cu siguranță efecte secundare cu o frecvență mai mare decât cea raportată pentru vaccinul anti-Covid AstraZeneca, dar continuăm să-l folosim atunci când este indicat”, susține Paolo Corradini, președintele Societății Italiene de Hematologie (Sie) citat de presa din peninsulă.

Expertul a lansat un apel pentru a continua vaccinarea deoarece, avertizează el, „riscul de deces din cauza infecției cu Covid-19 este cu siguranță mai mare decât riscul foarte scăzut asociat vaccinului”.

Potrivit lui, este o chestiune de risc-beneficiu care se aplică și în cazul altor medicamente: „De exemplu, episoadele grave de sângerare gastro-intestinală legate de utilizarea aspirinei apar anual la 2 persoane dintr-o mie. Dacă considerăm că în rândul populației generale frecvența trombozei este de 1,07 la mia de persoane, iar efectele trombotice raportate după administrarea vaccinului AstraZeneca au o frecvență de 1,07 la milion, înțelegem cum frecvența efectelor adverse legate de aspirină este mai mare”, spune Corradini.

Între timp… 

După anunțul EMA, Marea Britanie a decis administrarea unui vaccin alternativ adulților sub 30 de ani. În același timp, June Raine, directoarea executivă a Agenției de reglementare a medicamentelor și produselor medicale (MHRA), a declarat că beneficiile continuă să depășească riscurile „pentru marea majoritate a oamenilor”. Ea a spus că este nevoie de mai multă muncă pentru a identifica definitiv dacă vaccinul este cauza formării de cheaguri de sânge rare la adulții mai tineri. „Echilibrul beneficiilor și riscurilor este foarte favorabil pentru persoanele în vârstă, dar este mai bine echilibrat pentru persoanele mai tinere”, a spus ea.

În următoarele patru săptămâni, Belgia va administra vaccinul AstraZeneca doar persoanelor în vârstă peste 56 de ani. „Pe baza avizelor științifice recente, miniștrii belgieni ai sănătății au decis să înlocuiască AstraZeneca cu alte vaccinuri pentru persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani; pentru persoanele cu vârsta de peste 56 de ani, vaccinurile AstraZeneca vor continua să fie administrate”. Acest lucru permite campaniei belgiene de vaccinare, care se concentrează în prezent pe persoanele cu vârsta de peste 65 de ani și pe cei cu comorbidități, să continue fără întrerupere. 

Italia recomandă utilizarea preferențială a vaccinului AstraZeneca persoanelor cu vârsta peste 60 de ani, a declarat președintele Consiliului Superior al Sănătății, Franco Locatelli, după anunțul făcut de EMA. „Aceasta nu este nici înmormântarea și nici eutanasierea vaccinului AstraZencea. Este un vaccin eficient”, a spus Locatelli. „Din 600 de mii de persoane inoculate cu două doze de AstraZeneca, niciunul nu a prezentat evenimente trombotice”, au adăugat responsabilii din această țară. 

La mijlocul lunii martie, majoritatea țărilor UE au suspendat vaccinarea cu medicamentul de la AstraZeneca. Acest lucru s-a întâmplat după apariția datelor privind formarea cheagurilor de sânge la unele persoane care au fost vaccinate. Pe 16 martie, Organizația Mondială a Sănătății a declarat vaccinul AstraZeneca sigur și a recomandat utilizarea lui în continuare. La 18 martie, EMA a declarat că a ajuns la aceleași concluzii după o analiză preliminară. Cu toate acestea, pe 6 aprilie, EMA anunță că a fost găsită o legătură între utilizarea serului AstraZeneca și cheagurile de sânge, solicitând producătorului includerea acestor riscuri rare în prospect.

Foto: Politico.eu


Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.