20:58:55 28.03.2024
Stiri

O nouă LOVITURĂ pentru PSRM-Partidul „ȘOR”? „Unde în Constituție este indicat că STAREA DE URGENȚĂ poate fi declarată pentru a nu permite dizolvarea Parlamentului? Nicăieri. Constituție este de facto CĂLCATĂ în picioare”

Actualitate 08.04.2021 12:03 Vizualizări4967 Autor: Ziarul National
O nouă LOVITURĂ pentru PSRM-Partidul „ȘOR”? „Unde în Constituție este indicat că STAREA DE URGENȚĂ poate fi declarată pentru a nu permite dizolvarea Parlamentului? Nicăieri. Constituție este de facto CĂLCATĂ în picioare”


Majoritatea parlamentară PSRM-Partidul „ȘOR” ar fi recurs la introducerea stării de urgență exclusiv pentru a evita dizolvarea actualului Parlament și de a tărăgăna cât mai mult desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate. De această părere este deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco, care sugerează că va depune o nouă sesizare la Curtea Constituțională în legătură cu acest fapt.

„Mai toți care au coordonat, propus sau aprobat introducerea stării de urgență recunosc cu subiect și predicat că atât declararea stării de urgență, dar mai ales termenul pentru care aceasta a fost introdusă (60 de zile), au ca scop de a evita dizolvarea Parlamentului.

Citește și: VIDEO // Decizia de a institui STARE de URGENȚĂ în R. Moldova, atacată la Curtea Constituțională: „Am fost trași pe sfoară de majoritatea Dodon - Șor”

Întrebarea mea este următoarea: unde în Constituție este indicat că starea de urgență poate fi declarată pentru a nu permite dizolvarea Parlamentului? Nicăieri. Lucru firesc de altfel, or scopul stării de urgență de principiu este altul. În acest caz, Constituția este de facto călcată în picioare, întrucât un instrument constituțional cum este starea de urgență este folosită nu conform scopului său, ci pentru a face inaplicabil un alt instrument constituțional cum este dizolvarea Parlamentului. Nu cred că putem să ne permitem să lăsăm în vigoare această interpretare perversă a Legii Supreme”, a precizat Litvinenco.

De menționat că ieri, 7 aprilie, liderul Partidului Unității Naționale, Octavian Țîcu, a contestat la CC hotărârea Parlamentului prin care a fost introdusă starea de urgență de către majoritatea PSRM-Partidul „ȘOR”, afrimând că aceasta putea fi solicitată numai de către un guvern cu puteri depline sau de către Președinție.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md