O nouă metodă de fraudă bancară în mediul online. Cum funcționează schema și cum trebuie să acționezi

322068299
Foto: https://intelligence.sri.ro/

Poliția atenționează despre un nou fenomen de fraude în mediul online. Numărul de tranzacții online a crescut semnificativ în această perioadă de pandemie și odată cu acestea și numărul de tentative de fraudă pe internet.

„Phishing” e cea mai frecventă metodă de fraudă, prin care ți se iau și folosesc informațiile bancare și, de multe ori, și banii. Asta se face prin site-uri false, uneori asemănătoare site-urilor cunoscute și de încredere.

Schema infracțională: infractorii prin intermediul mesageriilor instantanee contactează persoanele care au plasat anunțuri de comercializare a unor bunuri pe platformele de anunțuri. Ulterior, suspecții, sub pretextul că nu se pot apropia de a ridica bunul, propun victimelor de a-l transmite prin intermediul serviciilor poștale.

Totodată, Direcția investigații infracțiuni informatice vă informează că Î.S. ”Poșta Moldovei” nu participă la asemenea tranzacții și nu cere datele cardului bancar a beneficiarilor pentru solicitarea și achitarea unei comenzi prin intermediul Serviciului Curier Rapid.

În acest context, poliția recomandă tuturor cetățenilor să respecte următoarele reguli de securitate:
# nu divulgați nimănui (nici personalului băncii) informațiile Dvs. personale sau datele cardului bancar, (numărul de card, data expirării, codul PIN, codul de securitate format din trei cifre tipărit pe partea verso a cardului, codul de securitate primit prin SMS sau la adresa de e-mail de la bancă pentru efectuarea tranzacției în mediul on-line);
# verificați lunar extrasul de cont, astfel încât dacă apar tranzacții suspecte, adresează-te băncii cât mai repede;
# accesați doar site-urile pe care le cunoașteți sau cu care ați mai interacționat,  fiți atenți la denumire, să corespundă perfect.

Important! În cazul în care ați căzut în capcana infractorilor, informați imediat poliția și unitatea  bancară.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente