image
Sursa foto: i24news.tv

Agenția Europeană a Medicamentului încă nu a ajuns la o concluzie în privința vaccinului AstraZeneca

Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că încă evaluează dacă vaccinul AstraZeneca coronavirus este legat de apariția unor cheaguri de sânge rare, după ce un înalt oficial din cadrul EMA a spus într-un interviu că există o astfel de legătură.

Comitetul de securitate al agenției cu sediul la Amsterdam „încă nu a ajuns la o concluzie și revizuirea este în curs de desfășurare”, a declarat EMA într-un comunicat de presă, adăugând că o decizie cu privire la acest subiect ar trebui să fie anunțată miercuri sau joi.

Anunțul vine după ce Marco Cavaleri, șeful strategiei de vaccinare în cadrul Agenției, a spus, într-un interviu pentru publicația italiană Il Messaggero: „În opinia mea, putem spune acum, este clar că există o legătură cu vaccinul. Ce cauzează această reacție, totuși, nu știm încă”.

De câteva săptămâni, au apărut suspiciuni cu privire la posibile reacții adverse grave, dar rare, după observarea la persoanele vaccinate cu AstraZeneca a unor cazuri de tromboză atipică, scrie digi24.ro.

Comitetul de Evaluare a Riscurilor şi Farmacovigilenţă din cadrul EMA, însărcinat cu monitorizarea şi evaluarea securităţii medicamentelor de uz uman, are programate mai multe reuniuni săptămâna aceasta cu privire la siguranţa vaccinului AstraZeneca.

La precedenta întâlnire, din 31 martie, PRAC nu a eliminat relaţia cauză-efect, dar nici nu a găsit evidenţe clare ale legăturii dintre AstraZeneca şi dezvoltarea de coagulări sangvine şi o scădere a numărului de plachete (trombocitopenie), astfel încât EMA a continuat să considere că beneficiile acestui vaccin asupra COVID-19, o boală cu risc de spitalizare şi deces, sunt mai mari decât orice efect secundar.

Însă Germania şi Olanda au suspendat din precauţie vaccinările cu AstraZeneca la cei sub 60 de ani în aşteptarea evaluării.

Noutăţile partenerilor

comentarii: