image
Sursa foto: Sky News

Amnesty International afirmă că este posibil ca autorităţile ruse să îl ucidă lent pe opozantul Navalnâi

Opozantul rus Aleksei Navalnâi este încarcerat în condiţii ce constituie tortură şi care ar putea să îl ucidă încet, a declarat miercuri organizaţia neguvernamentală internaţională pentru drepturile omului Amnesty International, transmite Reuters.

Amnesty International a declarat că Navalnâi, care anul trecut a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din categoria Noviciok, este acum supus privării de somn şi nu are acces în închisoare la un doctor în care poate avea încredere.

"Rusia, autorităţile ruse, l-ar putea pune într-o situaţie de moarte lentă şi ar putea încerca să ascundă ceea ce i se întâmplă", a declarat pentru Reuters secretarul general al Amnesty International, Agnes Callamard, înaintea publicării raportului anual al organizaţiei.

„În mod clar, autorităţile ruse îi încalcă drepturile. Trebuie să facem mai mult. Au încercat deja să îl omoare, acum l-au arestat şi îi impun condiţii de închisoare ce constitue tortură", a susţinut Callamard, citată de Agerpres.

Navalnâi a intrat într-o grevă a foamei săptămâna trecută în încercarea de a forţa închisoarea în care se află să îi ofere îngrijiri medicale adecvate pentru durerile acute la spate şi picioare.

Kremlinul a refuzat să comenteze referitor la starea sănătăţii sale, afirmând că aceasta este o chestiune ce ţine de serviciul penitenciar federal.

Săptămâna trecută, serviciul penitenciar a anunţat că opozantul în vârstă de 44 de ani primeşte tot tratamentul necesar.

În februarie, Aleksei Navalnâi a fost închis pentru o perioadă de doi ani şi jumătate pentru nerespectarea condiţiilor de eliberare condiţionată, calificate de opozant ca fiind motivate politic.

Autorităţile ruse, care au pus îndoială otrăvirea lui Navalnâi, îl prezintă pe opozant drept o persoană care caută să provoace scandaluri ce vizează destabilizarea Rusiei şi care este susţinut de Occident.

Agnes Callamard a spus că maltratarea lui Navalnâi are loc într-un moment în care pandemia de COVID-19 a exacerbat inegalităţile şi a sporit represiunea exercitată de stat în unele ţări.

Anumite guverne au instrumentalizat pandemia împotriva grupurilor minoritare pentru a reprima disidenţa şi drepturile omului, în timp ce în alte ţări a avut loc aproape o normalizare a măsurilor de urgenţă care au restricţionat libertăţile civile, a adăugat ea. "COVID a amplificat opresiunea", a spus Callamard.

Noutăţile partenerilor

comentarii: