image
Sursa foto: jurnal.md

Pe teritoriul unei școli profesionale se vând băuturi alcoolice; Deputat: Am sesizat MECC, dar nu-i pasă nicio iotă

Deputatul Platformei DA Igor Munteanu susține că pe teritoriul Școlii Profesionale Nr. 9 din Chișinău se vând băuturi alcoolice minorilor. Afacerea ar aparține unui agent economic „cu pile”. Acesta a cerut IGP-ului, MAI-ului și MECC-ului să intervină pentru a stopa acest lucru.

De câțiva ani, în ciuda avertizărilor „chinezești”, adică multe și sterile, acest agent economic vinde băutură și produse nerecomandate copiilor cu încălcarea legislației privind controlul asupra plasării pe piață și consumul produselor din tutun (contravențiile fiind stabilite prin art.80, art.286, art.91, art.91 prim din Codul Contravențional N.2018/2008).

În același timp, Ministerul Educației și Culturii (MECC) nu-și prea bate capul să apere interesele unei instituții subordonate, în ciuda sesizărilor repetate de parcă nu i-ar păsa nici o iotă de faptul că sunt comercializate băuturi alcoolice minorilor, chiar în curtea școlii respective, administrația școlii fiind lăsată pe mâina infractorilor.

În particular, i-am cerut Ministerului, secretarilor de stat din dotare, să asiste școala N.9 în instanța de judecată, conform prevederilor art.11 din legea N.160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător, art.17 din legea N.235/2006 cu privire la principiile de bază de reglementare a activității de întreprinzător, în vederea retragerii licenței/autorizației agenților economici care încalcă sistematic și deliberat cadrul legal, activând ilicit”, menționează Munteanu.

Deputatul susține că va verifica personal cum se conformează IGP și MECC solicitărilor sale, pentru că în spatele lor stau interesele copiilor pe care aceste instituții pretind că le apără.

Noutăţile partenerilor

comentarii: