Atelier Cuminte – a doua viață pentru hainele uitate

Ileana Ciobanu are 25 de ani și deja de doi ani s-a dedicat cu trup și suflet broderiei și tapiseriei pe haine uzate. A creat Atelier Cuminte, un loc unde hainele prind o nouă viață, fiind împodobite cu detalii executate manual cu ajutorul diferitor tehnici pe care le-a învățat singură. Astfel, ea își dorește să ofere o nouă șansă hainelor vechi și să reducă procurarea, inutilă uneori, de haine noi.


Pasiunea Ilenei pentru broderie și tapiserie a apărut încă de când era copilă și o urmărea pe sora ei mai mare, care făcea această îndeletnicire cu multă iscusință. „Vedeam și mă minunam cum se întâmplă procesul acesta, mi se părea ceva magic cum apăreau figurile de nicăieri.” Pe atunci, credea că nu va fi capabilă să repete asemenea lucrări deoarece era foarte nerăbdătoare. Totuși, observând zilnic cum lucrează sora mai mare, Ileana a prins firul și a început să lucreze singură. 

Citește și: Cât de ecologice și etice sunt, de fapt, hainele second hand?

Hainele pe care le înfrumusețează Ileana sunt haine la mâna a doua, haine uzate.
Cu cât s-a maturizat și a devenit mai conștientă, ea a realizat cât de dăunătoare este industria vestimentației. „Am înțeles câte resurse ale planetei folosim pentru crearea de lucruri noi și noi. Mentalitatea oamenilor nu se schimbă atât de repede, așa că ideea de a transforma hainele poate să fie una de început.” 

Ileana recunoaște că la această concluzie a ajuns atunci când ea însăși a fost victima cumpărăturilor din impuls.

„Într-un moment din viața mea am început să cumpăr o mulțime de haine și nu neapărat pentru că aș fi avut nevoie de ele. Așa am adunat o garderobă de care m-am plictisit destul de repede. Nu voiam să le arunc, deoarece asta ar fi însemnat că trebuie să îmi cumpăr iarăși haine noi. Așa am luat câte una pe rând și am început să le înfrumusețez.”

Se inspiră din folclor, și nu doar cel românesc.

„Mă inspiră legendele, miturile, poveștile diferitor popoare din diferite timpuri. Nu fac diferența dintre un desen contemporan sau unul găsit într-o peșteră acum mii de ani. Toate sunt la fel de frumoase și interesante pentru mine.”

Atelierul Cuminte al Ilenei Ciobanu a pornit ca o pasiune, însă își dorește mult să o crească într-o afacere socială. „Îmi doresc ca acest atelier să fie un loc viu, la țară, să fie înconjurat de natură și de liniște. Și eu sunt de la țară și cunosc situația oamenilor care locuiesc acolo. Vreau să ofer o șansă de a lucra mai ales femeilor de la sate. În fiecare zi fac pași mici spre acest vis.”

Studentă la jurnalism în Cluj, a înțeles că mai bună învățătură decât practica nu există și nici mai bună redacție decât Moldova.org nu-i. Și da, chiar o cheamă Eugenia Wetz și are origini poloneze.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.