11:18:23 25.04.2024
Stiri

Mesajul Maiei Sandu, la 12 ani de la tragicele evenimente din 7 aprilie 2009: „Nu au suportat niciun fel de consecințe nici judecătorii care au emis sentințe de condamnare a tinerilor, nici polițiștii care au bătut oamenii în coridoarele morții...”

Actualitate 07.04.2021 10:27 Vizualizări1995 Autor: Ziarul National
Mesajul Maiei Sandu, la 12 ani de la tragicele evenimente din 7 aprilie 2009: „Nu au suportat niciun fel de consecințe nici judecătorii care au emis sentințe de condamnare a tinerilor, nici polițiștii care au bătut oamenii în coridoarele morții...”


Deși cetățenii R. Moldova au cerut să se facă „lumină și dreptate” în legătură cu evenimentele din 7 aprilie 2009, au trecut 12 ani, iar torționarii de atunci se mai regăsesc și acum în sistem, remarcă președinta Maia Sandu.

„Lipsa dreptății și clarității doare, ne stă laț în jurul gâtului. Nu au suportat niciun fel de consecințe nici judecătorii care au emis sentințe de condamnare a tinerilor, nici polițiștii care au bătut oamenii în coridoarele morții, nici șefii care au dat indicații și apoi au acoperit și protejat vinovații. Unii au rămas în sistem, achitați și chiar promovați în funcții. Alții s-au aciuat în funcții bine plătite în echipele noilor potentați ai vremii”, se arată într-un mesaj al șefului statului care evocă evenimentele din 7 aprilie 2009.

CITIȚI și Un figurant din dosarul „7 aprilie”, apropiat al lui Dodon, promovat în funcția de șef adjunct al Poliției de Frontieră

Potrivit Maiei Sandu, cei care continuă să încalce legea și să lucreze contra propriului popor pot face asta doar pentru că „au protecție” în procuratură, în instanțe, în parlament.

„Da, din păcate avem încă în instituții persoane care eliberează hoți și închid ochii la abuzuri. Însă noi putem rupe cercul lor de protecție - ei sunt puțini și se bazează unii pe alții. Cei mai mulți oameni în țara noastră sunt cetățeni onești, care plătesc taxe la stat și trăiesc din bani câștigați pe merit. Dovadă că putem reuși e același 7 aprilie 2009, care a produs, totuși, o schimbare în Republica Moldova. După 7 aprilie 2009, am devenit cu toții mai cetățeni: mai activi, mai implicați, mai puțin lăsători. Și chiar dacă am avut destule dezamăgiri în acești 12 ani, am reușit lucruri cu care ne putem mândri. Ne-am apărat libertatea și nu am admis dictatura în țara noastră. Construim în R. Moldova o societate deschisă, în care învățăm să ne cerem drepturile și să ne respectăm diferențele”, cităm din același mesaj postat pe Facebook.

CITIȚI și VIDEO // Mărturia CUTREMURĂTOARE a unui tânăr MALTRATAT după protestele din 7 aprilie 2009: Cu mâinile în sus și fața la perete timp de șase ore alături de alte 30 de persoane, timp în care erau loviți puternic pe spate de polițiști

Odată cu fiecare judecător corupt care este dat afară din sistem, ne apropiem de vremuri mai bune, iar dreptatea va putea fi făcută numai atunci când în acest stat vom avea o justiție liberă și curajoasă, a continuat Maia Sandu.

„De curând, am semnat decretul de eliberare din funcție a judecătorului Serghei Lazari, care l-a achitat pe fostul vicecomisar Iacob Gumeniță de orice vinovăție în dosarul legat de 7 aprilie. Voi insista în continuare pe curățarea sistemului judecătoresc de corupți, iar asta ne va ajuta să curățăm statul de corupți și criminali”, a promis șeful statului.

Amintim că după evenimentele din 7 aprilie 2009, organizate după alegerile parlamentare în care comuniștii ieșiseră din nou învingători, sute de tineri au fost maltratați în comisariatele de poliție, iar șapte au fost găsiți morți. La 12 ani de atunci, societatea așa și nu a aflat cine au fost provocatorii care au deturnat protestul pașnic, iar torționarii au rămas nepedepsiți.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md