11:42:02 29.03.2024
Stiri

Societatea civilă consideră dosarul „7 aprilie 2009” ca fiind unul EȘUAT: „Toate persoanele cu funcție de răspundere au fost achitate sau scoase de sub urmărire penală. Toți torționarii au scăpat basma curată”

Actualitate 07.04.2021 10:53 Vizualizări1608 Autor: Ziarul National
Societatea civilă consideră dosarul „7 aprilie 2009” ca fiind unul EȘUAT: „Toate persoanele cu funcție de răspundere au fost achitate sau scoase de sub urmărire penală. Toți torționarii au scăpat basma curată”


Cele peste 600 de persoane, care au fost maltratate, reținute, bătute cu cruzime, deținute în condiții inumane, fără apă și mâncare după protestul din 7 aprilie 2009, nu au beneficiat niciodată de o justiție independentă și echitabilă.

În urma acelor evenimente, cel puțin cinci persoane și-au pierdut viața în condiții suspecte, însă statul și-a asumat doar un singur deces, al tânărului Valeriu Boboc, remarcă mai multe organizații neguvernamentale, printre care „Amnesty International Moldova” și „Promo-LEX”, în ziua în care se împlinesc 12 ani de la acele evenimente tragice.

Totodată, persoanele cu funcții de răspundere au continuat să dețină funcții de conducere în cadrul diferitor instituții pentru că au beneficiat de impunitate sau au fost achitate de către instanțele de judecată. Unii dintre aceștia au fost promovați sau activează în alte instituții de stat în funcții la fel de înalte.

CITIȚI și Mesajul Maiei Sandu, la 12 ani de la tragicele evenimente din 7 aprilie 2009: „Nu au suportat niciun fel de consecințe nici judecătorii care au emis sentințe de condamnare a tinerilor, nici polițiștii care au bătut oamenii în coridoarele morții...”

„Organizațiile semnatare consideră dosarul „7 aprilie 2009” unul eșuat. Toate persoanele cu funcție de răspundere au fost achitate sau scoase de sub urmărire penală. Toți torționarii au scăpat basma curată. Procuratura a înregistrat și examinat 108 sesizări cu privire la infracțiuni comise de factori de decizie și ofițeri de poliție pentru abuzurile comise. În 31 de cazuri, procurorii s-au autosesizat din materiale apărute în presă sau din declarații. În 71 de cazuri au fost pornite dosare penale, dintre care 42 pentru tortură și 19 pentru exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu. Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat Moldova în opt cauze cu referire la dosarul 7 aprilie 2009, iar alte peste 40 de cereri sunt în curs de examinare”, se arată în apelul comun făcut public în contextul comemorării victimelor din 7 aprilie 2009.

Organizațiile semnatare consideră că organele de urmărire penală și ale procuraturii nu au depus eforturile necesare pentru aducerea în fața justiției a celor responsabili de evenimentele de acum 12 ani, iar instanțele de judecată nu i-au condamnat din varii motive.

Totodată, deși sute de victime ale torturii și rudele lor apropiate au rămas traumatizate pe viață, acestea nu au primit „niciun suport real” din partea statului, cu excepția unor compensații bănești, incomparabil de mici față de prejudiciul cauzat.

„Dosarul 7 aprilie 2009 a fost ignorat până în acest moment de toate guvernările și poate crea precedente periculoase”, susțin organizațiile neguvernamentale care au înaintat autorităților Republicii Moldova mai multe revendicări:

· Să nu accepte și să nu tolereze impunitatea. Tortura și relele tratamente nu au termen de prescripție pentru societate, dacă ne dorim să construim un stat democratic cu instituții puternice.

· să PUBLICE informația privind funcționarii publici asupra cărora planează suspiciuni și alegații cu privire la implicarea în actele tortură și rele tratamente comise în legătură cu evenimentele din aprilie 2009. Tortura sau acuzațiile de tortură constituie o infracțiune gravă, incompatibilă cu orice funcție publică.

· să demonstreze aplicarea în practică a PRINCIPIULUI toleranței „zero” față de tortură! Nu mai acceptăm declarații goale, care rămân doar pe hârtie!

· Să IMBUNĂTĂȚEASCĂ legislația și să ia măsuri instituționale necesare pentru eradicarea fenomenului torturii, tratamentului inuman sau degradant și neadmiterea impunității.

· să depună eforturi pentru a asigura victimele torturii cu dreptul la reabilitare. Faceți ca acest drept să devină o realitate! Sunt necesare crearea condițiilor pentru reabilitarea efectivă și eficientă a victimelor torturii, cu respectarea prevederilor Comentariului General nr. 3 al Comitetului ONU împotriva torturii la art. 14 al Convenției ONU.

· să prezinte scuze publice din partea conducerii Republicii Moldova față de fiecare cetățean, care a suferit direct sau indirect în timpul evenimentelor dramatice și ilegale din aprilie 2009.

Partenerilor de dezvoltare, în special Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Uniunea Europeană și Organizația Națiunilor Unite, să evalueze nivelul implementarea Rezoluțiilor și recomandările formulate pentru asigurarea unei investigații eficiente, aducerea în fața justiției a celor responsabili și neadmiterea impunității. Nu în ultimul rând, să se asigure că Guvernului Republicii demonstrează angajamentul său real pentru statul de drept și drepturile omului, inclusiv prin consolidarea mecanismelor naționale de prevenire a torturii și a altor tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md