Procuratura și-a amintit de 7 aprilie 2009: Bilanțul dosarelor, după 12 ani de la protestele violente

Ilie Gulca
07/04/2021

Procuratura Generală a făcut, miercuri, un bilanț al dosarelor deschise pentru tortura și abuzurile la care s-au dedat oamenii legii. Conform bilanțului procurorilor, în urma protestelor violente, au fost pornite 108 de procese penale, din care 77 reprezintă plângeri ale persoanelor ce au pretins că au avut de suferit de pe urma acțiunilor polițiștilor, în timp ce în alte 31 de cazuri s-au autosesizat procurorilor.

„Din numărul total al plângerilor: în 71 de cazuri au fost pornite cauze penale: 42 – tortură, 19 – exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu, 10 – alte categorii de infracțiuni; 28 de dosare pe numele a 47 angajați ai poliției au fost finalizate și expediate în judecată”, detaliază sursa citată.

În celelalte cazuri, precizează procurorii, urmărirea penală fie a fost încetată fie din cauza lipsei elementelor constitutive ale infracțiunilor, fie pe motiv că nu a fost posibilă stabilirea identității persoanelor care au acționat ilegal, fiind cu cagule pe cap.

De asemenea, adaugă sursa citată, în urma examinării dosarelor în instanțele de judecată, au devenit irevocabile 26 de hotărâri în cazul a 45 persoane, dintre care:

„nouă sentințe de achitare în privința a 16 persoane;

două sentințe de încetare în privința a două persoane (o sentință în legătură cu decesul făptuitorului, iar alta prin stabilirea amenzii contravenționale);

15 sentințe de condamnare în privința a 27 persoane, din care: condamnare cu suspendare – 9 sentințe în privința a 20 persoane; condamnare cu executare – 3 sentințe în privința a patru persoane; condamnare la amendă – 3 sentinţe în privinţa a trei persoane.

La finele anului trecut, pe rolul instanţelor de fond se afla o cauză penală în privinţa a două persoane (întoarsă la rejudecare). În instanţa de apel nu există nicio cauză pe rol”.

„În instanța de recurs, în prezent, se află o singură cauză penală – dosarul de învinuire pentru exces de putere a fostului șef al poliției municipale. Următoarea ședință în acest caz a fost stabilită pentru 13 aprilie 2021.”

Ilie Gulca
07/04/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii