‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 26 aprilie, 2024
11.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleApicultori: Vom ieși cu stupii la protest, legislația trebuie modificată

Apicultori: Vom ieși cu stupii la protest, legislația trebuie modificată

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Modificările Ordinului Nr. 15 din 18-01-2021 cu privire la aprobarea Regulamentului de înregistrare sanitară veterinară a activităților agenților economici, provoacă tot mai multe discuții în rândul apicultorilor.

Pentru înregistrarea sanitar-veterinară, obținerea posibilității de comercializare a mierii către supermarketuri, magazine, agentul economic trebuie să-și înregistreze activitatea de întreprinzător.

Potrivit apicultorilor, după un an problematic în care au suportat pierderi, dar și ținând cont de faptul că pentru majoritatea apicultura generează profit mic, înregistrarea activității devine neprofitabilă.

„Ne-au spus că pentru obținerea formei numărul 2 este necesar să ne înregistrăm juridic, deja de 2 săptămâni batem pragul ANSA în zadar. Eu sunt din Basarabeasca. Nu înțelegem, e o idee pornită pentru a ne înrăi sau de ce se fac toate acestea. După anul 2020 apicultura este răpusă, nu putem vorbi de investiții și dezvoltare, trebuie să recuperăm pierderile. Nu este real o familie să se întrețină având 100 de stupi și cheltuieli, din activitatea din apicultură”, ne-au spus apicultorii.

În plus, aceștia susțin că nu a fost luat în calcul faptul că devenind proprietarul unei întreprinderi apar mai multe responsabilități cărora puțini ar putea să le facă față.

„Nu este atât de simplu cum pare. E ușor de înregistrat activitatea, dar e greu de administrat. Majoritatea se limitează la problemele financiar-fiscale, dar nu ele sunt de vină. Înregistrarea unei forme juridice nu poate fi limitată la însuși procesul de înregistrare și la achitarea impozitelor. Orice formă presupune activitate și nu una simplă de apicultură, dar de antreprenoriat.

Simplu spus, după înregistrare apicultorul devine director. E real, ca peste noapte aproape 6000 de apicultori să devină directori? Directorul trebuie să țina cont nu numai de albine, dar de un sistem bine pus la punct al afacerii profitabile. Trebuie să se gândească la angajarea specialiștilor pe domenii sau, dacă finanțele nu-i permit, să fie el specialistul necesar. În caz contrar, domeniul afacerilor cunoaște nu numai noțiunea de profit, dar și de faliment sau insolvență. Nu e real ca toți acești apicultori să fie concomitent și manageri buni, juriști, marketologi, contabili, vânzători, tehnologi, ingineri”.

Mai mulți apicultori ne-au anunțat că vor organiza proteste, solicitând autorităților să modifice legislația.

„Vom ieși la protest imediat ce va fi posibil. Restricțiile impuse de pandemie ne împiedică s-o facem acum, însă nu vom lăsa lucrurile așa, altfel vom falimenta majoritatea”.

Pe de altă parte, autoritățile susțin că înregistrarea activității le vor oferi apicultorilor mai multe avantaje, inclusiv vor putea beneficia de subvenții și suportul proiectelor lansate în sector.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›