fbpx

Avocat al Poporului: Procesul de vaccinare este „lent, neclar și netransparent”, iar autoritățile trebuie să vegheze mai strict respectarea restricțiilor

Situația epidemiologică din Republica Moldova rămâne a fi destul de gravă, iar autoritățile trebuie să optimizeze măsurile impuse în situația de urgență și să mențină un control mai strict asupra respectării acestora. Poziția a fost exprimată de Avocatul Poporului pentru drepturile copilului. Maia Bănărescu consideră că sunt necesare decizii suplimentare ca răspuns la creșterea cazurilor de infectări, dar este rezervată privind oportunitatea instituirii anumitor restricții.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În opinia sa, decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) din 1 aprilie nu este suficient de clară, iar unele limitări impuse pentru obținerea diminuării ratei de contaminări nu sunt deajuns de argumentate și rezonabile.

„Printre acestea este și controversata decizie de a interzice aflarea persoanelor în spații publice deschise, cum ar fi parcuri, zone de agrement, terenuri de joacă sau terenuri sportive, în timp ce alte locuri foarte aglomerate și închise, cum ar fi mall-urile, piețele, sălile de sport urmează să funcționeze în continuare. Această decizie a fost criticată de populație și de către autoritățile publice locale din mai multe orașe, iar primarii municipiilor Chișinău și Bălți s-au pronunțat pentru anularea ei”, se arată într-un comunicat al Avocatului Poporului.

Maia Bănărescu salută intenția CSE de a-și revizui decizia la acest capitol, dar se arată rezervată față de o altă interdicție a Comisiei pentru Situații Excepționale – privind circulația pe timp de noapte, chiar dacă există problema funcționării ilegale a cluburilor de noapte și a restaurantelor.

„Asta în condițiile în care numărul persoanelor care circulă ziua în transportul public supraaglomerat este destul de mare, la fel fiind și riscul de contaminare. Comisia însă nu a venit cu măsuri suplimentare și mai hotărâte de reducere a pericolului de infectare în transportul public. Avocatul Poporului pentru drepturile copilului consideră că restricțiile de mobilitate pe timp de noapte puteau fi evitate în cazul în care autoritățile instituiau un control mai strict asupra funcționării restaurantelor, locurilor de agrement etc”, spune ea.

Potrivit ei, membrii Comisiei au omis să reafirme foarte clar sau să prevadă măsuri suplimentare legate de respectarea măsurilor de protecție în cadrul întrunirilor ce au caracter religios, oficierea slujbelor și a rugăciunilor în mod colectiv sau privat, a serviciilor divine sau a altor evenimente tradiționale religioase: „Asta deși experiența perioadei crizei pandemice a demonstrat faptul că lăcașele sfinte sunt, de regulă, suprasolicitate, iar normele sanitare în mare parte – ignorate”.

Lipsa unei coerențe și a rezonabilități în impunerea limitărilor, dar și exprimarea dezacordului cu acestea chiar de către reprezentanții autorităților publice locale, reduce din credibilitatea autorităților în acțiunile de diminuare a răspândirii virusului și din efectul pozitiv al măsurilor întreprinse – susține Avocatul Poporului pentru drepturile copilului.

Procesul de vaccinare este „lent, neclar și netransparent”

Maia Bănărescu s-a arătat îngrijorată în legătură cu deficiențele atestate în procesul de vaccinare, care se desfășoară „lent, cu abateri și în mod netransparent”.

Ea „regretă faptul că autoritățile nu au reușit să elaboreze și să pună în aplicare o strategie clară de vaccinare, care să ofere cetățenilor informații pertinente despre procedura în care vor fi imunizați: fie că vor fi contactați de către medicul de familie, fie că urmează să se înregistreze pe o platformă online etc. Procesul de imunizare decurge anevoios, cu mari neclarități și incertitudini având în vedere faptul că, la etapa actuală, Republica Moldova poate conta doar pe donații de vaccinuri anti-Covid-19, iar cantitatea de vaccinuri disponibile în stoc este una limitată. Ombudsmanul recomandă autorităților să profite de timpul până la obținerea unui nou lot de vaccinuri pentru a elabora o schemă funcțională și mai eficientă pentru imunizarea în etapa curentă și următoare, implicit elaborarea unor liste de așteptare”, se mai arată în comunicat.

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului îndeamnă autoritățile să stabilească un mecanism cât mai clar al procesului de imunizare, asigurarea transparenței maxime a acestuia, inclusiv în ceea ce vizează achiziționarea de vaccinuri.

Maia Bănărescu pledează și pentru menținerea unui control mai strict asupra implementării deciziilor CES și a respectării regulilor sanitare, cu implicarea mai activă a forțelor de ordine.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button