image
Sursa foto: Facebook/Dragoș Tudorache

Europarlamentar: Unii responsabili politici din Republica Moldova continuă să joace soarta țării pe mize politice mici

În Republica Moldova este nevoie imediată de alegeri parlamentare anticipate, consideră raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Dragoș Tudorache.

„Mă îngrijorează să văd că unii responsabili politici din Republica Moldova continuă să joace soarta țării pe mize politice mici. Acum, e prioritară o guvernare stabilă și legitimă, cu un Parlament la fel de credibil și responsabil. Doar în acest fel, moldovenii pot trece prin criza COVID, doar așa se pot relua reformele esențiale pentru modernizarea țării și pentru reluarea unor parteneriate externe serioase, care să dea țării acces la finanțare și oportunități economice. Pentru toate acestea, e nevoie imediată de alegeri, unele în care moldovenii să își exprime în mod asumat opțiunile politice în acest context politic, economic și geostrategic complicat”, a declarat Dragoș Tudorache.

În opinia eurodeputatului, faptul că opozanții politici recurg la acuzații din repertoriul uzurpării puterii în stat în adresa președintelui Maia Sandu este disonant cu nevoile țării și a adăugat că așteaptă „o aliniere onestă a forțelor politice în spiritul interesului național”.

„Este greu de înțeles de ce președinta Maia Sandu pare să fie singura care luptă în mod autentic pentru acest obiectiv. Faptul că opozanții politici recurg la acuzații din repertoriul uzurpării puterii în stat este disonant cu nevoile țării. Asistăm de mai multe luni la un blocaj instituțional și un interimat guvernamental care afectează funcționarea normală a unei administrații care ar fi trebuit să se ocupe de starea de criză medicală”, a adăugat Dragoș Tudorache.

Europarlamentarul a mai atras atenția că pentru Republica Moldova singura sursă de vaccinuri este la acest moment România, aceeași țară care acordase 100 de milioane de euro din care s-au pierdut 60 de milioane din cauza instabilității guvernamentale. În aceeași situație se găsește și acordul financiar cu Uniunea Europeană, care nu poate fi accesat din cauza neîndeplinirii condiționalităților și a întârzierilor în aplicarea măsurilor convenite.

Noutăţile partenerilor

comentarii: