(video) Reacția celor 4 companii, amendate de Consiliul Concurenței cu 91 milioane lei pentru înțelegeri de cartel

Reprezentanții companiilor, CÎ „Agrostoc”, SRL „Diazchim”, SRL „Bioprotect” și SA ”Fertilitatea-Chișinău”, amendate cu o sumă totală de peste 91 milioane lei de către Consiliul Concurenței infirmă acuzațiile lansate de Consiliul Concurenței și anunță că vor merge și în instanță. Cu o poziție oficială au venit astăzi, reprezentanții celor 4 companii, într-o conferință de presă, unde au reiterat că există suficiente probe care vin în contradicție cu acuzațiile lansate în adresa acestora.

Foto:

„Compania pe care o reprezint nu a participat niciodată și nu a fost implicată în nicio înțelegere de cartel. Concluziile din deciza emisă de Consiliul Concurenței nu au nimic cu realitate, sunt neîntemeiate având la bază o percepție absolut subiectiv. Pretinsele probe de fapt reprezintă niște înscrisuri rupte din context și interpretate în mod eronat exclusiv, cu scopul de a prezenta informație în favoarea Consiliului. Observațiile și contraprobele prezentate au fost ignorate de Consiliu, pe parcursul investigației acte din ultimii 6 ani de zile, care nu au fost reflectate în niciun mod.

Investigația dată a fost inițiată și desfășurată în domeniul comercializării produselor de uz fitosanitar și a fertilizanților pe teritoriul RM. Investigația a fost inițiată în baza unei dispoziții semnate personal de către președintele CC Răducan Marcel. El, împreună cu membrii familiei lui, dețin o societate care se ocupă de importul și comercializarea fertilizanților, S.R.L. Moldprodivest. Președintele a avut un rol activ în demararea investigației ori aceasta a însemnat și toate celelalte acte care au fost emise de către Consiliu. Considerăm că acțiunile sale nu doar că pun la îndoială obiectivitatea investigației și încalcă grav regimul conflictului de interese. Am sesizat ANI, dar și alte organe de drept solicitând să se expună pe marginea încălcărilor admise de  președintele acestui Consiliu”, a declarat  Victor Cucu, reprezentant al SRL „Diazchim”.

Cu o poziție oficială a venit și compania Agrostoc.

„Nu a existat și nu există vreo înțelegere de cartel între companiile vizate. Cu regret constatăm lipsa de implicare competentă, profundă și responsabilă în investigația desfășurată de către Consiliul Concurenței. Din acțiunile și concluziile clar se vede că acestea sunt lipsite de valoare profesională, în schimb sunt orientate pe mimarea procesului adevărat de investigație fiind plasat în spațiul profesional superficial, iar ca efect se dorește știrbirea imaginii și distrugerea unicei cooperative de întreprinzător Agrostoc. Aceste declarații pot fi confirmate prin diverse elemente financiare, economice, comerciale care sunt expuse inclusiv în rapoartele anuale prezentate de către organele competente”, a declarat Igor Tagadiuc, președintele Cooperativei „Agrostoc”.

Cei de la Bioprotect infirmă acuzațiilr lansate de Coinsiliu și susțin că vor merge în instanță.

„Afirmațiile făcute depășesc obiectul cauzei, nu sunt veridice, sunt defăimătoare în adresa imaginii Bioprotect, respectiv se vede că scopul lor este cu totul altul. Poziția oficială este următoarea: Respingem acuzațiile Consiliului la pretinsele încălcări în activități anticoncurențial, decizia Consiliului Concurenței din 26 martie este un act irevocabil, și reprezintă doar opinia unilaterală a Consiliului care urmează a fi supusă în mod obligatoriu controlului de legalitate, urmează a fi contestată în instanța de judecată și avem convingerea că sentința o va anula. Afirmațiile enunțate în briefingul de presă din 1 aprilie le apreciem ca fiind defăimătoare, avem suficient probe care demonstrează că informația răspândită de aceștia că nu este veridică”, a declarat Dorin Ceban, director adjunct  SRL „Bioprotect.

Aceeași poziție a fost prezentată și de reprezentantul SA „Fertilitatea-Chișinău”.

„Se încearcă o concentrare a pieței de produse de uz fitosanitar în special a produselor originale furnizate de producători europeni și americani prin eliminarea unor jucători consacrați de pe această piață. Despre faptul da am primit semnale cu mult înainte de inițierea investigației de către Consiliul. Din ce scop competențele legale ale Consiliului fiind folosite în scop personal pentru discreditarea companiilor față de clienți și furnizori, accesul și acumularea informațiilor confidențiale și secretelor comerciale ale întreprinderilor vizate, aplicarea unor sancțiuni enorme ș.a.

Nu a fost nicio înțelegere de cartel, concurența între noi și alte companii este dură, prețurile sunt negociate cu fiecare client”, a declarat Roman Chetruș, administrator SA „Fertilitatea-Chișinău”.

Plenul Consiliul Concurenței a aprobat o decizie prin care a destructurat cel mare cartel depistat vreodată în Moldova. Drept urmare, a fost aplicată cea mai mare amendă din istoria existenței instituției și posibil cea mai mare amendă administrativă aplicată în istoria Republicii Moldova. Una dintre companiile vizate, SRL Bioprotect, este și cea a fostului premier Valeriu Streleț.

Astfel, prin Decizia menționată, Consiliul Concurenței a amendat întreprinderile CÎ „Agrostoc”, SRL „Diazchim”, SRL „Bioprotect” și SA ”Fertilitatea-Chișinău” cu suma totală de 91 milioane 34 mii lei, maximim posibil conform Legii, pentru participarea în acorduri orizontale de tip cartel dur, manifestat prin practica concertată continuă îndreptată la stabilirea/fixarea directă și indirectă a prețurilor de vânzare și a altor condiții de tranzacționare la comercializarea către terți a produselor de uz fitosanitar și fertilizanților de marca Bayer și Belchim pe teritoriul Republicii Moldova.


Pub