Principală  —  IMPORTANTE   —   Platforma DA solicită președintei R.…

Platforma DA solicită președintei R. Moldova să sesizeze de urgență Curtea Constituțională, care să verifice constituționalitatea Partidului „ȘOR”

„Solicităm președintei R. Moldova să sesizeze de urgență Curtea Constituțională în vederea verificării constituționalității partidului „ȘOR” în perspectiva alegerilor parlamentare anticipate”, se arată într-un comunicat al Platformei DA.

„Solicităm președintei R. Moldova să sprijine prin pârghiile oferite de Constituție și de cetățeni, prin votul lor, sesizările și inițiativele legislative ale Platformei Demnitate și Adevăr, de eliminare a penalilor din politică și din administrația publică”.

Platforma DA: „În lipsa unor inițiative și eforturi din partea instituțiilor expres abilitate ale statului, precum procurorul general, ministrul Justiției, președintele Parlamentului, președintele țării, Platforma Demnitate și Adevăr a anunțat depunerea sesizării la Curtea Constituțională pe subiectul exercitării controlului de constituționalitate privind Partidul Politic „ȘOR” și a elaborat un proiect de lege cu propuneri de modificare a Codul electoral, a Codului Contravențional, precum și a Codului Penal și a Legii privind partidele politice, prin care am propus înăsprirea pedepsei de la sancțiune contravențională la sancțiune penală pentru partidele politice, care utilizează fondurile nedeclarate, neconforme, obscure”.

„Prin sesizarea Curții Constituționale se contestă constituționalitatea Partidului Politic „ȘOR”, care prin acțiunile și scopurile sale lezează principiul statului de drept.

De asemenea, a fost invocată noțiunea de „crimă organizată”, menționată în rapoartele instituțiilor de drept ale statului, în dosarele penale, precum și în rapoartele comisiilor speciale de anchetă ale Parlamentului R.Moldova”, se mai arată în comunicatul Platformei DA.

Platforma DA: Sesizarea conține un larg probatoriu privind încălcarea de către partidul politic ȘOR a legislației naționale, atât electorale, cât și a celei contravenționale și penale.