13:50:31 16.04.2024
Stiri

Socialiștii vor să INSTALEZE omul lor la o întreprindere STRATEGICĂ, după desfășurarea unui concurs mimat

Actualitate 06.04.2021 17:59 Vizualizări2121 Autor: Ziarul National
Socialiștii vor să INSTALEZE omul lor la o întreprindere STRATEGICĂ, după desfășurarea unui concurs mimat


Unul dintre cei mai mari distribuitori de energie electrică din republică, Întreprinderea de Stat S.A „Rețelele Electrice de Distribuție Nord” (RED-Nord), ar putea avea peste câteva zile un nou director general. Compania care asigură distribuția a circa 30 la sută din energia electrică utilizată în R. Moldova, a înregistrat în 2018 un profit net de 80,51 de milioane de lei, iar dividentele achitate au fost de 28,89 de milioane de lei. Comisia de selectare a înregistrat trei candidați, care vin din domenii profesionale diferite, iar CV-urile lor încă nu au fost publicate pe site-ul Agenției Proprietăți Publice, scrie Nordnews.md.

Vestea cu privire la ocuparea funcției de director general al Societății pe acțiuni „RED-Nord” a fost dată pe 10 martie curent pe app.gov.md, după demisia forțată a fostului director Romeo Lopotenco. Potrivit unor surse din cadrul Procuratorii Anticorupție Direcția Nord, Lopotenco ar fi refuzat să se implice în mai multe scheme dubioase care, dacă erau puse în aplicare, ar fi prejudiciat compania „RED-Nord”, adică statul, cu aproape 45 de milioane de lei.

Totodată, pe site-ul Agenției Proprietăți Publice (APP) care se află în subordinea Ministerului Economiei a fost publicat „Regulamentul privind organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcției vacante de director general al S.A. Rețelele Electrice de Distribuție Nord”.

Astfel, candidații vor fi obligați să corespundă următoarelor cerințe:

  • este cetățean al RM;
  • cunoaște limba de stat;
  • deține studii superioare sau echivalentul lor;
  • a activat în funcții de conducere cel puțin 4 ani;
  • cunoaște cel puțin o limbă de circulație internațională utilizată de ONU (constituie un avantaj);
  • nu a împlinit vârsta necesară obținerii dreptului la pensie pentru limită de vârstă;
  • nu are antecedente penale nestinse pentru infracțiuni săvârșite cu intenție;
  • nu este privată de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate, ca pedeapsă de bază sau complementară, ca urmare a sentinței judecătorești definitive prin care s-a dispus această interdicție;
  • nu este condamnată, prin hotărîre definitivă și irevocabilă a instanței de judecată, pentru infracțiuni de corupție, care cade sub incompatibilitățile și restricțiile prevăzute la art.16–21 din Legea nr.133/2016 privind declararea averii și a intereselor personale.

În alt anunț, publicat pe data 2 aprilie curent, APP scrie că în rezultatul preselecției au fost admiși pentru etapa a doua a concursului (interviu) trei candidați: Oleg Petelca, Vitalie Prisacari și Octavian Blaj.

Cine sunt cei trei pretendenți la șefia „RED-Nord”

Primul care s-a înscris în competiție este Oleg Petelca, profesor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, dar și manager de proiecte la Asociația Obștească (AO) „Pro-Business Nord”. Petelca nu este pentru prima dată când își înaintează candidatura la funcția de director general al unei întreprinderi de stat. Acesta a mai candidat și pentru funcția de director al companiei S.A „Furnizarea Energiei Electrice Nord” (FEE-Nord), atunci când jurnaliștii de la nordnews au scris că concursul a fost organizat în condiții obscure, care l-ar fi favorizat pe contracandidatul său, Serghei Gramma, membru al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM).

Oleg Petelca are o experiență de peste 10 ani de activitate în sistemul bancar, urcând exemplar treptele profesionale de la economist superior la BC „Moldinconbank” până la directorul filialei nr.18 BC „Eximbank” din Bălți. Acest candidat s-a manifestat și în calitate de cercetător științific, participând la întruniri științifice și publicând studii și articole despre managementul financiar modern.

Cel de-al doilea candidat se numește Vitalie Prisacari, care, din 14 ianuarie curent, este directorul genereral interimar al Întreprinderii de Stat SA „Rețelele Energetice de Distribuție Nord” (RED-Nord). Am încercat să obținem mai multe detalii despre activitatea managerială a celui de-al doilea candidat, Vitalie Prisăcari, dar reprezentații APP și Consiliul de Administrației al „RED-Nord” au declarat că niciunul dintre candidați nu au dorit să le fie fie publicat CV-ul. Jurnaliștii NordNews l-au telefonat pe Vitalie Prisăcari, dar acesta nu a răspuns la apeluri.




Foto: Vitalie Prisacari

Este de menționat faptul că Vitalie Prisacari este fiul consilierului municipal din Bălți, Iurie Prisacari, membru al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). De asemenea, tatăl candidatului ar fi persoana de încredere a lui Igor Dodon (liderul formațiunii PSRM) în nordul R. Moldova. Acesta a fost observat de câteva ori în apropierea ex-președintelui în vizitele sale din teritoriu.



Foto: Serghei Gramma (s), Alexandr Nesterovschi (c), Iurie Prisacari (d)

Ultimul care s-a înscris în competiție este Octavian Blaj. În anul 2019 acesta a ocupat funcția de director general interimar al Întreprinderii de Stat „FEE-Nord”, directorul general interimar al Întreprinderii de Stat SA „Rețelele Electrice de Distribuție Nord” (RED-Nord), funcții pe care le-a deținut o perioadă scurtă de timp. În anul 2020 acesta devine directorul financiar în cadrul Întreprinderii de Stat “FEE-Nord.

Am încercat să discutăm cu Octavian Blaj, dar fără sucees. Acesta nu a răspuns la apelurile telefonice ale jurnaștilor de la NordNews.



Foto: Octavian Blaj

Surse: PSRM ar putea pune mâna și pe „RED-Nord”

Potrivit unor surse apropiate Consiliului de Administrație funcția de director ar putea reveni lui Vitalie Prisacari, care este și favoritul acestei curse. Aceleași voci au menționat că Vitalie Prisacari nu ar corespunde unor cerințele stipulate în „Regulamentului privind organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcției vacante de director general al S.A. ”Rețelele Electrice de Distribuție Nord””. Este vorba de cunoașterea limbii de stat (limba română), dar și de experiența în funcții de conducere cel puțin 4 ani.

Etapa a doua a concursului (Interviul) va avea loc la data de 8 aprilie curent, la ora 10.00. Potrivit Agenției Proprietăți Publice concursul se va desfășura cu ușile închise. Acesta va avea loc în mun. Chișinău, Piața Marii Adunări Naționale 1, Casa Guvernului.

Amintim că, un concurs similar s-a desfășurat în vara anului trecut când funcția de director general al Î.S. „Furnizarea Energiei Electrice Nord” (FEE-Nord) i-a revenit socialistului Serghei Gramma. Pentru a favoriza candidatura acestuia, Consililul de Administrație a întreprinderii a modificat expres Regulamentul privind organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcției vacante de director general.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md