Linkuri accesibilitate

Fauci: administrația SUA nu va impune certificate de vaccinare


Șeful epidemiolog al administrației americane, Anthony Fauci s-a vaccinat anti Covid-19 cu produsul firmei Moderna.
Șeful epidemiolog al administrației americane, Anthony Fauci s-a vaccinat anti Covid-19 cu produsul firmei Moderna.

Administrația americană nu vrea să impună pașapoarte de vaccinare anti Covid-19 dar crede că prin facilitățile acordate celor vaccinați ar putea încuraja și mai multă lume să se imunizeze.

Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:24 0:00
Link direct

Acum, când campania de vaccinare anti COVID-19 avansează, se pune din ce în ce mai des problema cum să fie diferențiați cei vaccinați de cei nevaccinati, pentru a se începe o „revenire la normalitate”.

În Uniunea Europeana, ideea unui pașaport digital pentru călătorii prinde contur. În Israel, un astfel de certificat există și este folosit pentru acces în locuri publice, inclusiv restaurante sau concerte.

Aici, în Statele Unite, o astfel de măsură ar fi greu de pus în aplicare nu doar din cauza dimensiunii țării, dar și a faptului că ar genera numeroase procese sub acuzația de discriminare. De altfel consilierul președintelui Biden pentru sănătate publică, doctorul Anthony Fauci a spus că guvernul federal nu va impune un pașaport de vaccinare pentru călătorii și alte activități. Pe plan politic, în America, în special republicani se opun folosirii unor astfel de metode de identificare și departajare. În statul Florida, guvernatorul Ron DeSantis a interzis de altfel folosirea de astfel de pașapoarte.

Fauci a spus că nu guvernul federal va iniția un astfel de sistem, dar dacă pașaportul va apărea din inițiative private, administrația va încerca să asigure că nu vor apărea derapaje. Într-un interviu cu publicația AXIOS, Fauci a arătat că școli și firme ar putea solicita astfel de pașapoarte pentru acces. „Nu spun că ar trebui să procedeze așa, spun doar că e de conceput ca o entitate independentă să spună, de exemplu: nu putem interacționa decât dacă ai un certificate de vaccinare. În acest caz, administrația nu se poate amesteca”.

Cele mai recente instrucțiuni ale Centrului pentru Boli Infecțioase din Statele Unite arată că cei vaccinați pot acum călători, luând măsurile de protecție solicitate de țările de destinație.

Americanii vaccinați primesc un certificat de vaccinare, rămâne de văzut cum va fi armonizat acesta cu măsurile în vigoare în alte părți, inclusiv un eventual pașaport digital european.

Înlesnirile de circulație anunțate nu au numai scopul de a ajuta „revenirea la normalizate”, sunt gândite și să încurajeze cât mai multe persoane să se vaccineze, pentru că doar un număr mare (se estimează circa 70% din populația adultă) de oameni vaccinați va fi de natura să pună în revers pandemia și să împiedice apariția de noi variante ale virusului.

XS
SM
MD
LG