Linkuri accesibilitate

Vaccinul turistic sau câte locuri libere mai sunt în România


Romania vaccine
Romania vaccine

În România continuă să se facă un soi de turism pentru vaccin. Absența autostrăzilor și a drumurilor europene îngreunează călătoriile.

Locuitorii Bucureștiului sunt mai ales nevoiți să găsească locuri în afara orașului dacă vor să se imunizeze.

Turismul pentru vaccin e o „competiție naturală” între centrele de vaccinare a explicat președintele comitetului pentru campania de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, care a mai precizat că strategia a fost concepută în așa fel încât fiecare să aibă libertatea de a se programa unde dorește.

Valeriu Gheorghiță
Valeriu Gheorghiță

Cei care stau în orașe mari au de făcut drumurile cele mai lungi în cazul în care se grăbesc cu imunizarea și nu vor să aștepte săptămâni întregi până le vine rândul în localitatea lor de domiciliu. Acest turism despre care vorbea șeful comitetului pentru campania de vaccinare din România îi dezavantajează însă pe locuitorii din mediul rural. Pentru ei se pregătesc mai multe caravane mobile care vor folosi vaccinul Johnson & Johnson, care se administrează într-o singură doză. Chiar și așa, oficialii români vor să crească numărul de centre de vaccinare care să deservească mai multe localități mici.

De ce se vaccinează cetățenii moldoveni în România
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:31 0:00

Astăzi, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că pe 20 aprilie urmează să demareze vaccinarea prin intermediul centrelor mobile, urmând ca, într-o primă etapă, să fie operaţionalizate 20 astfel de centre la nivel naţional care vor deservi populaţia din zona rurală şi unde se va administra, în special, vaccin în doză unică Johnson&Johnson.

Peste 80% s-au programat pentru vaccinul Pfizer...

Pe de altă parte, potrivit site-ului vaccin.live, astăzi pe lista de așteptare sunt peste 370.000 de persoane, din care peste 80% s-au programat pentru vaccinul Pfizer. De altfel, nu există locuri libere pentru vaccinurile Pfizer și Moderna, dar sunt disponibile circa 6000 de locuri pentru vaccinul Astra Zeneca. Cei care vor să se imunizeze, indiferent unde ar locui ar putea merge la Slobozia, unde sunt 300 de doze de Astra Zeneca, la Isaccea sau la Măcin, ambele localități aflate pe teritoriul județului Tulcea.

De asemenea la Făurei, în județul Brăila erau astazi la ora 16 peste 100 de locuri libere pentru vaccinul Astra Zeneca, iar la Vaslui aproape 400 de locuri pentru același vaccin. În București nu este niciun loc liber pentru niciun fel de vaccin, la Brașov sunt în jur de 1000 de locuri libere, la Arad și la Oradea câte 300, la Satu Mare aproape 500 toate pentru Astra Zeneca. În regiunea Moldova, sunt câte 150 de locuri libere la Rădăuți și Câmpulung Moldovenesc, la Vaslui sunt 400, la Bacău 440, la Buhuși și Comănești câte 150, dar în județele Galați, Iași Botoșani nu sunt deloc locuri libere.

XS
SM
MD
LG