image
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Slovenia vrea să oprească vaccinarea cu serul AstraZeneca pentru cei sub 60 de ani

Slovenia intenționează să oprească imunizarea cu vaccinul anti-Covid-19 dezvoltat de AstraZeneca pentru persoanele cu vârsta sub 60 de ani, scrie DPA, citată de Agerpres.

Şefa comisiei consultative din cadrul Ministerului Sănătăţii, Bojana Beovic, a declarat pentru POP TV că autorităţile vor să aştepte să vadă dacă investigaţiile arată o legătură cauzală între vaccinarea cu serul AstraZeneca şi trombozele cerebrale care au apărut în unele cazuri în mai multe ţări după administrare.

Începând de săptămâna viitoare, grupa de vârstă de peste 60 de ani este programată la vaccinare în Slovenia. Anterior, fusese rândul celor de peste 64 de ani, precum şi a pacienţilor cu risc ridicat şi a personalului din grupurile profesionale vulnerabile de toate vârstele.

Sâmbătă, Olanda a decis să suspende vaccinarea cu AstraZeneca până pe 7 aprilie, după ce inițial stabilise să nu administreze serul persoanelor sub 60 de ani.

Totodată, la sfârșitul lunii martie, autoritatea de reglementare a vaccinurilor din Germania a luat decizia de a suspenda vaccinarea persoanelor sub vârsta de 60 de ani cu serul AstraZeneca. Medicii din Germania au înregistrat 31 de cazuri rare de cheaguri de sânge în creier, dintre care nouă au condus la decese, după ce aproape 2,7 milioane de persoane au primit vaccinul anti-COVID de la AstraZeneca.

Compania farmaceutică AstraZeneca a redus în luna martie de la 79% la 76% eficienţa vaccinului său împotriva COVID-19 în actualizarea studiului din SUA, după ce autorităţile americane au cerut o revizuire a datelor iniţiale. Rezultatele, foarte asemănătoare cu cele originale, indică şi o eficienţă de 85% în cazurile simptomatice de COVID-19 în rândul celor cu vârsta de peste 65 de ani şi de 100% în cazurile grave ale bolii sau spitalizărilor.

Studiul a fost realizat cu ajutorul a 32.449 de voluntari din SUA, Chile şi Peru care au primit ori două doze de vaccin AstraZeneca ori placebo.

Un total de 13,4% dintre sloveni au primit deja prima doză de vaccin anti-COVID-19, iar 6,5%, şi pe cea de-a doua.

Incidenţa noilor infecţii a crescut uşor la 590,97 la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: