image
Sursa foto: Profimedia Images

Vladimir Putin a promulgat legea care îi permite să rămână președinte până în 2036

Vladimir Putin a promulgat legea care îi permite să candideze pentru încă două mandate la președinția Rusiei, în ciuda faptului că se află deja la al doilea mandat consecutiv și la al patrulea în total, transmite Reuters, citat de Digi24.

Legea propusă în parlamentul rus a fost adoptată de legislativ la sfârșitul lunii martie și îi permite, astfel, liderului de la Kremlin, să rămână la putere până în 2036, când va avea 84 de ani. Legea nu elimină, însă, limita de două mandate consecutive, fiind dedicată exclusiv persoanelor care au ocupat funcția înainte de semnarea acestei – adică Putin și Medvedev.

Noua lege resetează, practic, la zero, numărul de mandate ale actualului șef de la Kremlin pentru a îi permite acestuia să candideze din nou.

Constituția Rusiei prevede că o persoană nu poate avea decât două mandate consecutive de președinte, pentru a putea candida la al treilea fiind nevoie să aștepte un mandat întreg. În 2008, Putin a făcut celebra rocadă cu premierul de atunci, Medvedev, cel din urmă venind în funcția de președinte, iar Putin în cea de premier. În 2012, Putin a redevenit președinte pentru al treilea mandat și a fost reales pentru al patrulea în 2018. Acest mandat se va încheia în 2024.

În ultimii ani, Vladimir Putin s-a concentrat activ pe remodelarea arhitecturii constituționale a statului rus pentru a își consolida puterea. Putin conduce Rusia din 2000.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: