PSRM, despre răpirea lui Ceaus: Sunt indicii ce ne duc la gândul că totul s-a făcut cu participarea Maiei Sandu. Vom crea o comisie de anchetă

Deputații PSRM acuză Serviciul de Informații și Securitate (SIS), dar și președintele Maia Sandu de faptul că au cunoscut despre răpirea judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus. La următoarea ședință a Parlamentului socialiștii vor cerea crearea unei comisii de anchetă pe marginea acestui caz.

Foto:

„În 2019, președintele Ucrainei Vladimir Zelenski s-a adresat premierul de atunci Maia Sandu să-l ajute la extrădarea lui Ceaus. Maia Sandu atunci a declarat că va face totul ca această solicitare să fie satisfăcută. În 2021, președintele Maia Sandu s-a întâlnit cu Zelenski și au avut discuții secrete. La sfârșit de februarie, început de martie, conducerea SIS s-a întâlnit cu reprezentanții Serviciilor din Ucraina, iar SIS se supune președintelui Maia Sandu. La 13 martie 2021, Maia Sandu s-a întâlnit cu conducerea SIS. La 29 martie, portalul RISE Moldova, finanțat de SUA și Soros, a avut un articol despre Ceaus. Se cunoaște că RISE Moldova este folosit de Servicii pentru a pregăti opinia publică, pentru a speria pe cineva, pentru a spăla imaginea cuiva…

Pe 2 aprilie, ambasadorul SUA Hogan s-a întâlnit cu Maia Sandu și cu Renato Usatîi, iar la 3 aprilie se produce răpirea lui Ceaus și Usatîi publică video cu detalii din răpire. Apar întrebări despre sincronizări, care duc la gândul că Maia Sandu a fost implicată în acest proces”, a declarat deputatul PSRM, Bogdan Țîrdea.

Socialistul a menționat și faptul că ONG-urile finanțate de SUA au păstrat liniștea în acest caz. Totodată, deputatul PSRM Grigore Novac a declarat că la următoarea ședință a Parlamentului socialiștii vor cerea crearea unei comisii de anchetă pe marginea acestui caz.

„SIS nu putea să nu cunoască, mai ales că atunci când pe teritoriul Republicii Moldova apar cetățeni al Serviciilor din alte state, Serviciile de spionaj se interesează, spionează, dar iată că vedem SIS spune că nu cunosc nimic și asta tot e grav, dacă nu au cunoscut”, a mai declarat Novac.

Președinta țării, Maia Sandu, nu a venit cu o reacție la aceste acuzații.

Poliția a reținut un suspect în legătură cu răpirea judecătorului ucrainean. Informația a fost prezentată de ministrul interimar al MAI, Pavel Voicu, în cadrul unui briefing de presă.

„Este prematur să venim cu acuzații dar avem o persoană reținută și sunt depistate mai multe mașini care au participat la infracțiune, stabilite unele persoane, urmează să stabilim daca sunt adevărate, am mers pe traseul celora care au comis infracțiuni, această crima a fost comisa de cetățeni străini care au traversat frontiera din Ucraina”, a declarat Pavel Voicu, în cadrul biriefingului de presă.

Un bărbat în vârstă de 54 de ani, a fost răpit de trei persoane din curtea unui bloc de locuit din sectorul centru al capitalei. Oamenii legii au fost alertați în jurul orei 13:15 despre acest fapt. Potrivit avocatului Iulian Bălan este vorba despre clientul său, fostul judecător din Ucraina, Nicolae Ceauș, care a cerut azi politic în Moldova.


Pub