18:19:18 25.04.2024
Stiri

INCENDIUL de la Filarmonică: Trei angajați riscă ÎNCHISOARE pentru că nu au prevenit dezastrul

Actualitate 05.04.2021 16:11 Vizualizări1117 Autor: Ziarul National
INCENDIUL de la Filarmonică: Trei angajați riscă ÎNCHISOARE pentru că nu au prevenit dezastrul


Trei angajați ai Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău sunt învinuiți de încălcarea regulilor de protecție contra incendiilor, fapt ce a dus la distrugerea sediului acestei instituții culturale în septembrie 2020.

Procuratura municipiului Chișinău, Oficiul Centru, anunță că a expediat în judecată dosarul de învinuire a inginerului-șef, care era, prin cumul, și inginer pentru protecția muncii, a tehnicianului superior și a subalternului acestuia.

Potrivit procurorilor, inginerul-șef i-a dat indicații pe 24 septembrie 2020 tehnicianului superior și subalternului acestuia să execute lucrări de curățenie în încăperea blocului sanitar nr.1, inclusiv prin tăierea unor țevi din oțel, fiind obligat să ia toate măsurile necesare pentru protecţia securităţii, inclusiv prevenirea riscurilor profesionale.

„Incendiul a început în încăperea blocului sanitar nr.1, în colţul îndepărtat din stânga de la intrare şi apoi, prin sistemul de ventilare, s-a răspândit spre încăperile adiacente (holurile blocului administrativ, sala mare, sala mică ş.a.). Cauza nemijlocită a incendiului produs a fost contactarea particulelor din oţel incandescente, generate la procesul de secţionare a ţevilor din oţel cu utilizarea polizorului unghiular, cu materialele arzătoare din nemijlocita apropiere. Nerespectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor stipulate în documentul normativ (pct. 490 RT DSE 1.01-2005) la efectuarea lucrărilor de tăiere a ţevilor din oţel în încăperea în care erau prezente materiale arzătoare, putea să furnizeze formarea sursei de aprindere a incendiului”, se arată în Raportul de expertiză judiciară care elucidează cauza distrugerii Filarmonicii.

Drept urmare, clădirea Filarmonicii Naționale, obiect arhitectural protejat de stat estimat la 5,3 milioane de lei, a fost distrus.

În rezultatul incendiului au fost afectate și spațiile aflate în aceeași clădire, închiriate de un agent economic, acesta fiind prejudiciat cu 3,5 milioane de lei.

Inculpații sunt cercetați în libertate și nu-și recunosc vina.

Dacă vor fi găsiți vinovați, cei trei riscă amenzi sau închisoare de până la doi ani.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md