Vladimir Putin a promulgat legea care îi permite să pretindă la funcția de președinte până în anul 2036

Foto: Foto: CNN

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a promulgat legea care îi permite să pretindă la încă două mandate, transmite RIA Novosti.

Deputații ruși au adoptat luna trecută o lege care îi oferă lui Vladimir Putin dreptul de a candida pentru două noi mandate prezidențiale, ceea ce deschide calea pentru rămânerea sa la Kremlin până în 2036.

Această lege s fost concepută pentru a pune „legislația electorală în acord cu noile norme ale constituției” după referendumul constituțional din vara lui 2020, când rușii au votat că Putin poate să rămână la putere până în 2036.

Vladimir Putin are 68 de ani și, teoretic, urma să se retragă la finalul mandatului său actual, în 2024.

Reiterăm că, ajuns la putere în 2000, Putin s-a retras la sfârșitul celui de-al doilea mandat al său, în 2008, instalându-l la Kremlin pe premierul său de atunci, Dmitri Medvedev. După un interludiu de patru ani, el a fost reales președinte în 2012.

Revizuirea votată în vara lui 2020 introduce de asemenea în constituție principii conservatoare susținute de președinte: credința în Dumnezeu, căsătoria doar între bărbat și femeie, educația patriotică, precum și garanții sociale, cum ar fi indexarea pensiilor.

Desfășurat timp de o săptămână din cauza pandemiei de coronavirus, referendumul, al cărui rezultat nu lăsa loc de vreo îndoială, s-a încheiat cu un vot categoric, de 77,92 %, în favoarea modificărilor, la o rată de participare de 65 %, conform datelor oficiale.

Opozantul Aleksei Navalnîi a calificat acest referendum drept o „minciună uriașă”, iar ONG-ul Golos, specializat în monitorizarea alegerilor, a spus că a fost o încălcare fără precedent a suveranității poporului rus.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente