Aureliu Ciocoi, despre instituirea restricțiilor de plimbare în parcuri: „Recunosc, nu a fost o decizie bine gândită”

aureliu-920×518-1

Astăzi, 5 aprilie 2021, a avut loc briefingul de presă susținut de prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, după ședința Centrului unic de comandă a stării de urgență. Acesta a menționat că decizia de a institui restricții de plimbare în parcuri și zone de agrement nu a fost una bine gândită, în condițiile în care municipiile Bălți și Chișinău nu au intrat în lockdown. Acesta a reiterat că decizia propriu-zisă va fi revizuită la următoarea ședință.

„Recunosc, în dispoziția nr. 1 a CNESP a fost admisă adoptarea unui punct care a dus la anumite neînțelegeri în societate – plimbările în parcuri și zone de agrement. Recunosc, a fost o decizie nu foarte bine gândită, fiindcă municipiile Chișinău și Bălți nu cad sub definiția de lockdown – aceste restricții ar fi logice dacă populația era nevoită să se izoleze în locuințe. Vom revizui acest punct la următoarea ședință”, a menționat prim-ministrul interimar.

Ciocoi a spus că, la momentul dat, se atestă o diminuare a cazurilor de noi infectări, însă se menține la același nivel ridicat numărul de decese ale persoanelor.

„Am rugat colegii de la MSMPS să facă o evaluare de perspectivă dacă cazurile care sunt înregistrate zilnic reprezintă o reacție a curbei dinamicii acestora sau să ne așteptăm la o nouă etapă de creștere a cazurilor. Colegii au spus că această tendință de diminuare a cazurilor poate fi doar o relaxare temporară.

Dacă timp de două săptămâni vom înregistra descreșterea cazurilor, atunci vom putea vorbi de dinamica scăderii acestora. Totodată, 98 % din primul rapel de vaccin au fost utilizate. Suntem în proces de asigurare a noilor cazuri de vaccin, iar 270 de unități mobile (corturi) au fost instalate în Republica Moldova”, spune Aureliu Ciocoi.

În Bălți, se solicită instalarea a șapte corturi pentru a face testarea rapidă, iar în Glodeni, se solicită prezența fizică a elevilor la ore, indiferent de codul roșu de COVID – ceea ce este irelevant.

Peste 3 000 de polițiști au fost antrenați zilnic în prevenirea infecției de COVID-19 în RM.

Doar cinci procese-verbale au fost instituite în perioada orelor 23.00-5.0, care erau pasagerii de taxi.

Totodată, cinci milioane de cetățeni au traversat granița de la începutul pandemiei.

Amintim că, pe 1 aprilie, a fost instituit un regim speciale de circulație pe timp de noapte (între orele 23.00 și 5.0) și interzicerea circulației și aflării persoanelor în spațiile publice – parcuri, zone de agrement, locuri de joacă pentru copii și terenurile sportive.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente