fbpx

O nouă schemă în licitații? Cum trei bănuți fac diferența la o achiziție publică din Chișinău

Trei oferte au fost depuse la licitația privind amenajarea și reabilitarea scuarurilor din sectorul Centru, al municipiului Chișinău, iar prețul este practic identic, cu o diferență de… trei bănuți. Organizată de pretura Centru, în anunțul de participare este indicat că se procură „1 bucată„ de lucrări de amenajare și reabilitare a scuarurilor din sect. Centru, la prețul de 18.667.731,03 lei, fără TVA”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Ofertă cu diferență de trei bănuți

Două companii – SC Multiconstruct Grup SRL (Adrian și Valeriu Foca – câte 50%) și Dacvi-Com SRL (Claudia și Dumitru Antimir – câte 50%), au ofertă de preț identică cu cea indicată în anunțul Preturii Centru – 18.667.731,03.

În schimb, Alexovit-Service SRL (deținută de Liliana și Alexandru Fanin – câte 50%) a indicat în ofertă un preț mai mic, doar cu trei bănuți. Respectiv, ar fi principalul pretendent la câștigarea contractului, ce va depăși de șase ori cifra de afaceri a acestei companii în anul 2019, scrie mold-street.com.

captură ecran

O nouă schemă de denaturare a concurenței în achizițiile publice?

Anterior, într-o analiză efectuată de portalul specializat revizia.md, se constata că această licitație este o nouă schemă de denaturare a concurenței în achizițiile publice, prin faptul că Pretura sectorului Centru își propune să utilizeze procedura acordului-cadru pentru reabilitarea și amenajarea scuarurilor.

Autorii analizei constatau că în documentația de atribuire nu se găsește nicio referință la modalitatea de estimare a costurilor, pentru că nu este estimată nici cantitatea de lucrări necesare sau materialele ce vor fi utilizate.

Totodată, autoritatea contractantă nu face referire nici la concepte sau proiecte de execuție în legătură cu scuarurile care ar urma să fie reabilitate. La documentația de atribuire este atașat doar un catalog de prețuri, dar fără prețuri pentru fiecare element al lucrărilor și bunurile care ar urma a fi instalate. Catalogul prețurilor conține doar denumirea elementelor, unitatea de măsură și volumul. Nu apar însă volumele reale, pentru fiecare unitate fiind indicată 1 unitate.

În documentația de atribuire nu este indicat nici măcar numărul de contracte subsecvente care va fi încheiat de autoritatea contractantă și dacă valoarea estimată a achiziției reprezintă suma, pentru un scuar sau pentru toate scuarurile luate în ansamblu. Doar din răspunsurile la clarificările date de autoritatea contractantă reiese că ar fi vorba de 4 scuaruri, iar valoarea estimată a achiziției ar fi destinată pentru toate patru, mai constată revizia.md.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button