/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

Alegerile din Bulgaria: Partidul conservator al premierului câștigă scrutinul

missing
05 aprilie 2021, ora 19:50

Partidul de centru-dreapta GERB, condus de premierul Boiko Borisov, a câştigat alegerile legislative de duminică din Bulgaria, dar nu a obţinut o majoritate absolută, relevă rezultatele parţiale publicate luni, potrivit DPA, scrie agerpres.ro.

După numărarea a 42% dintre buletinele de vot, Comisia Electorală Centrală a informat că GERB a obţinut 24% din sufragii.

Partidul antisistem ITN (‘Există un astfel de popor’), condus de prezentatorul TV şi cântăreţul Slavi Trifonov, se plasează, în mod surprinzător, pe poziţia a doua, cu 19% din voturi.

Socialiştii din opoziţie se află pe locul al treilea, cu aproape 15%, urmaţi de partidul minorităţii turce (DPS), cu 8,8%.

Alte două forţe politice antisistem ar urma cel mai probabil să intre de asemenea în parlament: coaliţia Bulgaria Democrată (de orientare conservatoare, liberală şi ecologică) şi alianţa anticorupţie ‘Ridicaţi-vă! Fără mafie!’.

Conform datelor oficiale, Mişcarea Bulgară Naţională (IMRO, naţionalistă) nu a putut depăşi pragul electoral de 4%. Până acum a făcut parte din coaliţia de guvernare condusă de Borisov.

Date fiind distribuirea mandatelor şi neînţelegerile dintre unele dintre aceste partide, formarea unui nou guvern s-ar putea să fie extrem de dificilă.

Partidele antisistem au exclus înainte de alegeri formarea unei alianţe cu GERB, acuzând coaliţia de guvernare de corupţie şi de legături cu oligarhia.

La primele ore ale dimineţii de luni, Borisov a sugerat crearea unui guvern de experţi transpartinic, invocând pandemia de coronavirus, însă nu a oferit detalii

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram