Linkuri accesibilitate

Bulgaria: alegeri fără învingător


Premierul bulgar Boyko Borisov, Sofia, 4 aprilie 2021.
Premierul bulgar Boyko Borisov, Sofia, 4 aprilie 2021.

Conform exit-pollurilor, partidul premierului Boiko Borisov este căștigatorul alegerilor parlamentare însă cu un rezultat care nu garantează că va putea rămâne la putere

Corespondența de la Sofia - alegeri generale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:30 0:00
Link direct

Cu 25% din voturi – cel mai mic rezultat în alegeri de la apariția sa pe scena politică, centriștii din GERB se află pe primul loc. Socialiștii și noul partid „Există un astfel de popor” al showman-ului Slavi Trifonov - marea surpriză a scrutinului, luptă umăr la umăr pentru locul 2 cu rezultate între 15-18%. MDL – partidul etnicilor turci și al musulmanilor – cu 10%, și-a îmbunătățit rezultatul din alegerile precedente. Tot cu 10% dreapta tradițională – Bulgaria democrată, revine în parlament după o absență de 4 ani, iar noua coaliție „Ridică te! Mutrele criminale afară” – are între 4,5 și 5%. La pragul de 4 se află naționaliștii din VMRO – singurul partid dispus să intre în coaliție cu GERB.

Se conturează un parlament multicolor, dominat de partide ce au sprijinit protestele antiguvernamentale din vara trecută.

Fața de alegerile precedente GERB a pierdut peste 300 000 iar PSB – peste 350 000 de voturi. Se va pune problema în primul rând a demisiei președintei socialiștilor care a promis victoria după ce a provocat o serie de conflicte în sânul partidului.

Președintele Rumen Radev a declarat că viitorul guvern va trebui să muncească serios pentru a restabili statalitatea în urmă guvernării lui Borisov. Până acum însă nu a fost lansat un candidat pentru postul de premier. Lipsesc idei pentru o eventuală coaliție. Liderii primelor 3 partide clasate au refuzat duminică seară să comenteze situația.

În pofidă ploilor reci și deteriorării situației epidemiologice, participarea la vot – 48%, este aproape de cea din alegerile precedente.

Bulgaria: alegeri generale în pandemie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:51 0:00

Ca și în alegerile prezidențiale din Republica Moldova mult mai activi au fost bulgarii din diaspora ale căror voturi se vor duce, cel mai probabil la „Bulgaria democrată” și la partidul minorității turce. La Londra și în unele orașe germane cozile cu alegători au depășit un kilometru.

Votul masiv fără precedent din diaspora va putea bara drumul spre parlament a celor două formațiuni aflate aproape de pragul de 4% - VMRO și „Ridică-te! Mutrele criminale afară”.

XS
SM
MD
LG