image
Sursa foto: jurnal.md

Un fizician demontează mitul „viermilor din măștile de protecție”, Ce spune despre scamele din interior

Fizicianul român, Cristian Presură demontează mitul viermilor din mască, apărut în social media. Acesta a făcut o demonstraţie video, unde arată că este vorba despre scame conținute în fibra măștilor, ceea ce a deschis o nouă dezbatere: dacă sunt periculoase, scrie digi24.ro

Informația privind viermii din măști a devenit virală după ce un internaut a făcut un "experiment" în care a pus o mască deasupra unei oale cu apă fiartă, care elimină aburi. Astfel, susține internautul, este reprodusă respirația umană prin mască. El a filmat masca de aproape și susține că ceea ce se vede mișcând pe suprafața măștii sunt "paraziți", "nanotehnologie".

Cristian Presură a repetat "experimentul" internautului și a filmat prin intermediul unui microscop. El a arătat astfel că "paraziții" sunt de fapt scame din material, care, supuse unui curent de aburi, se mișcă, iar când nu sunt supuse aburilor nu se mișcă.

Pentru a face și mai clară demonstrația, a repetat experimentul, de data aceasta folosind un prosop din material textil și a obținut același efect: scamele, fibrele de material care nu sunt complet prinse în țesătură se mișcă sub un curent de aburi.

Dar scamele sunt periculoase?

Demonstrația fizicianului a stârnit însă o nouă controversă: scamele din mască sunt periculoase pentru om? Cristian Presură a primit multe întrebări pe această temă și a spus că ar avea nevoie de săptămâni și colaborare cu specialiști pentru a răspunde la toate. 

El susține însă că aceste scame, care se găsesc și în hainele pe care le purtăm, nu sunt periculoase pentru noi.

"M-am uitat cu atenție la o mască nouă pe partea interioară și am găsit scame pe ea. Imaginea de mai jos este un astfel de exemplu. Zona asta se vedea și cu ochiul liber ca un punct. Scamele sunt de tipuri diferite. Parerea mea este că, nu sunt periculoase, deoarece inhalam astfel de scame mici și atunci când ne punem haine pe noi sau cand aerul din cameră nu e aerisit.
Ele apar în procesul de fabricare și ambalare, așa cum găsim pe unele ambalaje alimentare "poate conține urme de..." Dar e nevoie de vocile specialiștilor în fabricarea textilelor", a arătat fizicianul într-o postare pe Facebook.
Sursa digi24.ro

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: