Ion Chicu dezvăluie detalii despre întâmpinarea ajutorului umanitar din România sub podul de la Telecentru

Propunerea de a desfășura ceremonia de donare a ajutorului umanitar sub Podul de la Telecentru nu aparține Guvernului Chicu.  Declarația a fost făcută de fostul premier Ion Chicu în cadrul interviului oferit pentru Europa Liberă.

Foto: UNIMEDIA

„Atunci când am fost informați de partea română că ne vor oferi acest ajutor frățesc și se solicită ca să fie coloana respectivă întâmpinată pe Piața Marii Adunări Naționale, și aici eu sper că cei cu care am comunicat o să vă spună care a fost răspunsul, am spus: Atâta timp cât eu o să fiu prim-ministru, mașini militare, în PMAN, a oricărui stat, indiferent, nu vor intra, pentru că aceasta înseamnă, în primul rând, creare de precedente. Astăzi o să dorească unii, mâine alții, să vină cu mașini militare etc. De aceea, asta a fost poziția. Poziția respectivă a fost, apropo, acceptată și propunerea de alternativă, pentru că noi am propus la Institutul de Urgențe, str. București. Până la urmă, n-a fost acceptată. După aceasta, propunerea de a avea acea ceremonie de întâmpinare sub Telecentru nu a fost din partea Guvernului R. Moldova”, a declarat Ion Chicu.

„Propunerea respectivă nu a fost din partea R. Moldova și o spun cu toată responsabilitatea și avem și corespondența respectivă, dar credeți-mă că așa a fost. De aceea sub pod la Telecentru nu eu i-am dus, nu eu am propus și nimeni din Guvernul nostru n-a propus să fie acolo. Invers, până la acea ceremonie, eu nu am mai întâmpinat niciun ajutor umanitar, pentru că au mai fost până la acea coloană, n-am alergat după poze, dar când au venit de la frații români am spus că vin și la hotar la Leușeni și vă întâlnesc, am fost și la ceremonie. De aceea, când se încearcă a specula niște momente din astea umane, sentimentale, este cel mai dezgustător. Eu nu am încercat să contrazic lucrurile astea, pentru că nu face față. Să creezi un scandal artificial dintr-un gest atât de frumos și frățesc este, probabil, cel mai josnic.

Eu nu am vrut să continui aceste dezbateri care nu ne fac față. De aceea eu nu știu ce stă la baza învinuirilor unora, inclusiv a stimatului domn Sturza, care zice că eu sunt antiromân. Și mai sunt multe de spus despre relațiile pe care le-am avut pe parcursul mandatului meu. Tot timpul am vrut să avem relații bune. Am menționat, și insist asupra acestui lucru, indiferent de clasa politică de pe Dîmbovița sau de pe Bîc, nimic deja nu mai poate altera relațiile prietenoase frățești ale ambelor maluri ale Prutului! Este Chicu la Chișinău ori Orban la București sau Sandu aici și altcineva acolo, ei nu mai pot face nimic ca să strice relațiile. Asta este cea mai mare realizare din ultimii 20 de ani, dacă vorbim despre relația Chișinău – București”, a conchis Chicu.

Amintim că ceremonia publică de prezentare a asistenței umanitare acordate de România Republicii Moldova, în contextul prevenirii răspândirii pandemiei de Covid-19, s-a desfășurat, așa cum era preconizat, la data de 7 mai 2020, sub podul de la Telecentru. Nemulțumiți de acest fapt, mai mulți protestatari prezenți la eveniment au scandat „rușine” atunci când și-a făcut apariția premierul Ion Chicu și au șuierat în urma lui. Ambasadorul României la Chișinău a calmat spiritele, îndemnând grupul să dea dovadă de calm și respect.

Solicitarea Platformei DA privind schimbarea locației ceremoniei de prezentare a asistenței umanitare în Piața Marii Adunări Naționale, a fost examinată de Primăria Chișinău, însă „autoritățile publice locale nu sunt în competență de a autoriza sau a neautoriza astfel de evenimente.” Declarația aparține primarului general al Chișinăului, Ion Ceban.

Mai devreme, și liderul Partidului Democrat, Pavel Filip, s-a arătat indignat de decizia autorităților de la Chișinău de a întâmpina lotul de ajutor umanitar sub podul de la Telecentru. „Pentru un astfel de ajutor se mulțumește nu sub pod, ci în Piața Marii Adunări Naționale - unde în 1989, 700 mii de oameni au cerut limba română - limbă oficială”, a declarat Filip, care a menționat că regretă decizia Guvernului și se desolidarizează de atitudinea autorităților față de suportul venit de la București.

Guvernul României a aprobat, în şedinţa, acordarea unui ajutor umanitar pentru Republica Moldova în valoare de 16,5 milioane de lei (echivalentul 3,5 milioane de euro) sub forma unor materiale sanitare, necesare pentru a face faţă eforturilor de limitare a răspândirii infecţiei cu noul tip de coronavirus.

În același timp, amintim că Guvernul României a trimis în misiune de susținere o echipă de 42 de specialiști medicali care vor munci împreună cu medicii din Republica Moldova, în contextul gestionării situației epidemiologice. Misiunea va dura 15 zile, începând cu data de 30 Aprilie 2020.

Pe lângă ajutorul menționat mai sus, România asigură echipament de protecție specific pentru personalul și medicii români veniți la noi în țară, întrucât este o misiune umanitară: 3.000 de combinezoane de protecție, 6.000 de măști medicale, 6.000 de măști chirurgicale, 11.500 de perechi de mănuși, 1.000 de viziere și 10 izolete.


Pub