(video) Parada de Aur a Faraonilor a avut loc la Cairo: 22 de mumii regale au fost mutate într-un nou muzeu

22 de mumii aparținând unor regi și regine ale Egiptului antic au traversat, sâmbătă, 3 aprilie, capitala Egiptului, Cairo, în cadrul unei procesiuni care a stârnit deja multă emoție în rândul opiniei publice. „Parada de Aur a Faraonilor”, care înseamnă de fapt mutarea rămășițelor regale într-un nou muzeu, este privită cu teamă de mulți oameni, care pun recentele dezastre - printre care și blocarea canalului Suez - pe seama unui blestem al faraonilor. 

Foto: al-ain.com

Parada faraonilor a început sâmbătă, la ora 19.30 (ora R. Moldova) . 22 de mumii regale, dintre care 18 ale unor regi şi patru ale unor regine, au fost transportate de la Muzeul din Cairo, unde au fost adăpostite mai bine de un secol, la sediul Muzeul Naţional al Civilizaţiei Egiptene, pe un traseu de 5 kilometri.

Mumiile au fost transportate în ordine cronologică, fiecare într-un car decorat în stil faraonic ce a purtat numele respectivului suveran. Drumul a durat aproximativ 40 de minute, a fost efectuat sub atenta supraveghere a poliţiei, citează Digi24.

Faraonul Seqenenre Taa (secolul al XVI-lea î.e.n.) din dinastia a XVII-a a deschis cortegiul, care a fost închis de Ramses al IX-lea (secolul al XII-lea î.e.n.) din a XX-a dinastie. Mai bine cunoscuţi publicului larg, Ramses al II-lea şi Hatshepsut a făcut, de asemenea, parte din „parada de aur a faraonilor".

Blestemul faraonilor

Înainte de paradă, mumiile au fost plasate în recipiente  speciale umplute cu azot. În noua „reședință”, mumiile vor fi depozitate în cutii mai moderne. „Controlul temperaturii și umidității va fi chiar mai bun decât în ​​vechiul muzeu”, a declarat Salima Ikram, profesor de egiptologie la Universitatea Americană din Cairo.

Cele 22 de mumii vor fi expuse publicului larg la Muzeul Național al Civilizației Egiptene timp de 15 zile după paradă. Acestea vor fi prezentate individual alături de sarcofagele lor, într-un decor care va aminti de mormintele subterane ale regilor şi vor fi însoţite de o biografie.

În aşteptarea serii de sâmbătă, marea paradă, promovată intens de autorităţi cu videoclipuri online, a făcut senzaţie pe reţelele sociale.

Folosind un hashtag în arabă care se traduce prin „blestemul faraonilor", numeroşi internauţi au asociat recentele dezastre din Egipt cu un '„blestem" care ar fi fost provocat de mutarea mumiilor faraonilor.

În decurs de o săptămână, Egiptul a fost afectat de blocarea Canalului Suez de o navă-container, un accident de tren care a lăsat în urmă 18 morți în Sohag (sud) şi decesul a cel puţin 25 de persoane din cauza prăbușirii unui imobil din Cairo.


Pub