Sfaturi de la pictorița Rodica Morari: „Acum arta se vinde foarte bine pe internet, faceți poze, arătați lumii ce puteți face, fiți activi și peste un timp veți strânge roade”

Își găsește liniștea și inspirația printre pensule și culori. Vorbim despre Rodica Morari, pictorița care dă viață tablourilor de familie datorită pasiunii sale pentru pictură pe care a descoperit-o când era mică.

Foto: Facebook/Rodica Morari

„Pasiunea pentru pictură vine din copilărie. De mică îmi plăcea să desenez, să fac decorațiuni (echibane din flori uscate), adunam de prin câmpuri flori, conuri de brad, le uscam, iar apoi le aplicam în compozițiile mele”, spune pictorița.

Tematica în lucrările sale este diferită, îi place să abordeze mai multe teme, dar totuși cel mai mult predomină dragostea de mamă-copil și natura. Artista spune că prin intermediul lucrărilor sale vrea să prezinte lumii gândurile și emoțiile pe care le simte.


Cât ține de timpul alocat unui tablou pentru ca acesta să vadă lumina zilei, Rodica afirmă că depinde de mai mulți factori. În funcție de dimensiune, stil, tehnică și complexitate, munca la un portret durează de la o zi până la două săptămâni.

„Ca să fie gata o operă e nevoie de mult timp și suflet, dar totuși depinde de dimensiune, de stil și tehnică. Eu pictez în mai multe tehnici și materiale, și fiecare este diferită. Uleiul se usucă greu și se pictează pe etape, astfel ca să pictez un tablou, am nevoie de o săptămână chiar și două. În acril lucrurile sunt mai simple, pentru că se usucă imediat și poți picta un tablou chiar și într-o zi”, menționează artista.

Atunci când eşti o fire creativă, nu doar ceea ce faci te inspiră, dar şi ceea ce te înconjoară. „Acum trăiesc în sânul naturii și mă inspiră tot ce mă înconjoară: pădurea, aerul curat și liniștea. Primul lucrul pe care îl fac dimineața când mă trezesc, îmi prepar o cafea și ies afară să o savurez, pe fundalul sunetelor păsărilor”, mai spune pictorița.


Cu jumate de an în urmă, Rodica Morari s-a stabilit cu traiul peste hotarele țării. Fiind întrebată dacă a reușit să sesizeze anumite diferențe între stilurile artiștilor din Lituania și de la noi, aceasta spune că: „Ei pictează în culori mai întunecate, le place mult să picteze în stil abstract, să nu fie clar mesajul operei”.

Am provocat-o pe tânăra artistă, să ofere câteva sfaturi pentru tinerii care abia se lansează în lumea artei. „Mergeți pe urmele visurilor voastre, știu ca nu e ușor, acum arta se vinde foarte bine pe internet, faceți poze, arătați lumii ce puteți face, fiți activi și peste un timp veți strânge roade. Să nu vă fie frică de părerea sau gura lumii!”

Vedeți mai multe lucrări în galeria foto de mai jos:









Autor: Anastasia Florea (stagiară)


Pub