(video) Recomandări de la Mircea, fără spoilere: cinci filme de aventură pe care să le vezi împreună cu familia

Ivan

Tot mai des vreau să pun un film ușor care să mă teleporteze într-o lume în care totul este posibil: animalele pot să picteze, oamenii învață păsările să zboare, un câine salvează sute de vieți și păpușele de lemn capătă suflet. Majoritatea dintre cele enumerate mai sus sunt fapte reale, dar totuși par rupte din poveste. Dacă vrei să uiți puțin de griji, cel mai bine e să vezi lumea cu ochii copiilor. O lume plină de aventură, care vine să ne descopere ceva nou pe înțelesul tuturor. Pare banal, însă dacă privești mai atent, poți să observi că fiecare film vine cu un mesaj rezervat în special adulților.

Susține-l pe Mircea pe patreon.com sau buymeacoffe.com

The One and Only Ivan (2020)

Un film produs de Angelina Jolie sub marca Disney, inspirat din cartea pentru copii cu același nume, scrisă de Katherine Alice Applegate.

Merită de menționat că în acest film nu a suferit niciun animal, ci doar degetele artiștilor CGI care au lucrat din greu la crearea lor.

Gorila Ivan este răpit de mic din junglă și vândut unui circ pentru care reușește să adune public mulți ani. Când faima sa e gata să apună, în circ este adus un pui de elefant care îi amintește despre viața sa în libertate și despre pasiunea pe care o avea pentru pictură. Cel mai fascinant e că o asemenea gorilă pictor a existat, doar că soarta ei a fost puțin diferită de cea relatată pe ecran. Este un film pentru toată familia, ușor de privit, cu o doză moderată de umor, cu scene sentimentale și cu un final, în viziunea mea, ambiguu.

Pinocchio (2019)

Un film grotesc de Matteo Garrone, un regizor de filme arthouse deja devenit al casei la festivalul de la Cannes. În rol principal cu Roberto Benigni, ne aduce pe ecrane faimoasa carte „Aventurile lui Pinocchio” scrisă de autorul Italian Carlo Collodi. O ecranizare foarte apropiată de original cu morală, subtext și note educative. Povestea prezintă viața unui băiețel de lemn care nu vrea să meargă la școală, care ajunge într-un bâlci muzical, este păcălit de Vulpe și Motan și trece prin multe alte aventuri fascinante ce îi formează caracterul. Ajutat de Zâna cea Bună, se dezvață de mințit și reușește să devină un băiețel adevărat, așa cum și-a dorit dintotdeauna. Un film poetic pentru copii, lipsit de pompozitate, de explozii și de glume de doi bani. O încercare reușită de a reda magia, metafora și atmosfera aventurilor într-un stil italian, cu o impulsivitate latină și cu glume bine ancorate în caracterul personajelor. Păpuși vii, grafică insesizabilă și un ton al poveștii foarte familiar. O alternativă demnă mai ales atunci când te simți plictisit de maniera Disney.

The Call of the Wild (2020)

Filmul este inspirat din romanul renumitului scriitor Jack London. O poveste plină de viață despre Buck, un câine puternic cu suflet mare, al cărui trai fără griji a fost brusc schimbat într-un calvar după ce a fost răpit din casa sa din California și apoi, deportat în Alaska. Acțiunea are loc la sfârșitul anilor 1890, în febra goanei după aur, când patrupezii buni de tras sania erau foarte solicitați. Nevoit să lupte pentru supraviețuire, suportând greutăți și umilințe, schimbând mai mulți stăpâni, într-un final, Buck, în mijlocul sălbăticiei, își află chemarea. Un casting bun în care actorii vorbesc cu văzduhul, animalele fiind adăugate la final de cei mai buni dresori digitali. O imagine epică plină de peisaje formidabile, un montaj dinamic și o muzică grandioasă. Un film plin de aventură despre bunătate, zgârcenie, prietenie și împlinire. O poveste frumoasă pentru toată lumea.

Togo (2019)

Un film bazat pe fapte reale despre Togo – un câine de tras sania, care a salvat mii de vieți aducând vaccinul împotriva difteriei în Nome, Alaska. Faima acestuia a fost umbrită de Balto, câinele care a condus haita pe ultimele 50 de mile și care a intrat în oraș asemenea unui erou, fapt care l-a onorat cu o serie de filme și chiar cu o statuie în Central Park, New York. Astăzi, e înaintată o petiție pentru a înlocui statuia lui Balto cu cea a lui Togo, adevăratul erou care a condus atelajul canin peste 260 de mile în cea mai grea perioadă a iernii din 1925.

Izolați de o furtună cruntă, zeci de copii își pierd viața în urma unei declanșări de epidemie. Prețiosul vaccin necesar pentru a-i feri de moarte se află la sute de kilometri. Liderii orașelor apelează la ajutorul unicului bărbat care ar putea parcurge această distanță. Leonhard Seppala (William Dafoe), un dresor de câini cu o echipă pricepută la tras sania, condusă de carismaticul, energicul și hotărâtul câine Togo. Cu prețul propriilor vieți, Seppala acceptă misiunea.

O producție Disney care de data aceasta reușește să impresioneze prin actualitate. O combinație bine dozată dintre realitate și poveste face filmul interesant pentru toată lumea. O narațiune sensibilă despre prietenia dintre om și câine, o încercare grea pentru cei cu inima moale. Un joc formidabil de William Dafoe pe fonul peisajelor nordice, o grafică de milioane și lătratul unor patrupezi reali îți va dezvălui povestea unui câine boroboață care, ajuns la maturitate, își descoperă adevăratul potențial.

Donne-moi des ailes (2019)

Un film de aventură bazat pe o întâmplare reală.

Christian – pe jumătate poet, pe jumătate om de știință – face un pas nebunesc pentru a învăța un cârd de gâște pe cale de dispariție un nou traseu de migrație, deoarece traseul pe care îl parcurg de obicei este foarte riscant.

Fiul său, un adolescent obsedat de jocuri video, este nevoit să petreacă o vacanță cu tatăl său ciudat în mijlocul naturii, unde nu este semnal. Chiar dacă e categoric împotrivă, nu are de ales. De acum înainte, vor crește împreună gâștele, le vor învăța să înoate și să zboare. Astfel, se vor contura relații între: oameni și păsări, tată și fiu, o nouă generație și natură.

Filmul te duce cu gândul la renumitul documentar „Păsările” filmat timp de șapte ani, în care omul a crescut pasărea alături de motorul avionului, gălăgia căruia nu le mai sperie și, mai mult decât atât, le face să-l urmeze până la capătul lumii.

„Dă-mi aripi” este un film călduros, amuzant și fără pretenții. O poveste luminoasă pentru mic și mare.

Dacă ți-a plăcut selecția curentă, poți arunca un ochi la articolul precedent, unde vei găsi o serie de titluri ale unor filme motivaționale. Iar dacă ești în căutarea unei platforme video, intră pe „CE SĂ VĂD” – un canal de YouTube cu recenzii scurte, un loc în care poți da ușor de ceva pe gustul tău. Vizionare plăcută!

Susține-l pe Mircea pe patreon.com sau buymeacoffe.com

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente